Mobilní telefon je tu s námi už 45 let. Jak vypadal ten úplně první?

9. dubna 2018·Zábava·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

3. dubna oslavil technologický pokrok významné výročí. Roku 1973 byl totiž toho dne představen první prototyp mobilní telefonu, se kterým přišla na trh společnost Motorola.

Už je to 45 let, co společnost Motorola přišla s prvním prototypem přenosného telefonu. Motorola DynaTAC (zkratka pro Dynamic Adaptive Total Area Coverage) měřila 33 centimetrů a vážila 800 gramů. Nabízela 30 minut pohotovostního režimu, přičemž její nabíjení trvalo deset hodin. Do paměti si uživatel mohl uložit 30 telefonních čísel.

Když jsem vzal prototyp do rukou, měl jsem pocit, že je přede mnou budoucnost,” řekl americký inženýr Motoroly a tvůrce prvního mobilního telefonu Martin Cooper pro Bloomberg.

Cooper také zaujal novináře neotřelým způsobem prezentace, když technologickou novinku poprvé představil světu. Neudělal to totiž v místnosti, ale venku na ulici během procházky po newyorském Manhattanu. Zavolal svému rivalovi Joelu Engelovi z AT&T a řekl: “Joeli, volám ti z mobilního telefonu, skutečného kapesního přenosného mobilního telefonu.” Engela se nezmohl na odpověď, což bylo pro Coopera důkazem, jakého obrovského úspěchu dosáhl.

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Zábava - další články

Doporučujeme