Zpřísnění: Filipíny zvyšují věk pro legální sex

22. prosince 2020·Články·ČTK

Zdroj fotky: Twitter

Rose Alvarezové bylo třináct let, když měla první pohlavní styk s dvakrát starším mužem. Ve většině zemí světa by to bylo považováno za zneužití dítěte, podle filipínských zákonů bylo ale vše v pořádku. Zákon, který určuje věkovou hranici pro legální pohlavní styk, by se měl v zemi ale brzy zpřísnit.

Filipíny patří mezi země, kde je hranice pro dosažení sexuální dospělosti nízká. Dospělí mohou mít legální sexuální styky s dětmi ve věku dvanácti let. Sdružení na ochranu práv dětí bojují desítky let za to, aby se věková hranice, kterou stanovuje trestní zákoník z roku 1930, zvýšila. Proti tomuto návrhu byl ale v zemi, kde jsou potraty či rozvody stále nezákonné, tuhý odpor.

Věci by se ale měly brzy změnit. Očekává se, že filipínský parlament schválí zákon, který posune hranici na šestnáct let. Zákon by měl zlepšit ochranu dětí na tomto souostroví, kde každý den otěhotní zhruba pět set nezletilých dívek. „Pro děti je to úspěch. Sexuální dospělost ve dvanácti letech je v rozporu s vědeckými poznatky ohledně rozvoje mozku,” říká vedoucí oddělení ochrany dítěte filipínské pobočky Dětského fondu OSN (UNICEF) Patrizia Benvenutiová.

Rose Alvarezová otěhotněla ve čtrnácti letech. „Byla jsem ještě dítě, o sexu jsem nic nevěděla,“ říká mladá žena, které je nyní 16 let. „Říkala jsem mu, aby používal kondom, ale on nechtěl,“ dodává dívka. Na Filipínách je každou hodinu znásilněna jedna osoba, tvrdí senátorka Risa Hontiverosová. Sedm obětí z deseti nedosáhlo plnoletosti a v drtivé většině případů se jednalo o dívky. Celostátní průzkum, který byl proveden v roce 2015, ukázal, že 20 procent dětí ve věku třináct až sedmnáct let se stalo obětí sexuálního násilí a čtyři procenta dětí byla znásilněna, uvádí UNICEF.

Stíhat viníky v případech, kde figurují děti ve věku dvanácti let a více, je ale komplikované, protože styk je často považován za dobrovolný, tvrdí ředitelka nevládní organizace na ochranu práv dětí Children’s Legal Rights and Development Center Rowena Legaspiová. Návrh zákona, který počítá až s doživotním trestem, by měl v příštích měsících schválit Senát. Zvýšení věkové hranice by mělo ztížit aktivity sexuálním predátorům, uvádí některá sdružení, která také poukazují na význam osvěty mezi mládeží.

 

Články - další články

Doporučujeme