Adéla Šípová: Nerozumím proč, se nedovedeme vypořádat s problematikou manželství pro všechny

15. března 2024·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Adéla Šípová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla senátorka za Piráty Adéla Šípová. S Romanou Navarovou probírali nejen chystanou mimořádnou schůzi, kde se bude probírat události okolo Andreje Babiše, ale i manželství pro všechny, jehož novela teď míří do Senátu a za prezidentem Petrem Pavlem.

V úterý 19. března se bude konat mimořádná schůzce Sněmovny ke krokům Andreje Babiše (ANO), ve středu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Shodli se na tom lídři všech pětikoaličních stran a těch důvodů je více. Hlavním je ale email, ve kterém Babiš žádal o své spolupracovníky o citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského. „Rozumím tomu tak, že to byla poslední kapka v moři z úst, co Andrej Babiš vypouští a rozumím tomu, že to udělat chtějí. Nejde jen o tom email, ale jde i další věc. Schůze má být zaměřena na bezpečnostní riziko, které kolegové ze Sněmovny na jednání Andrej Babiše vidí,” říká Šípová, která je zároveň i advokátka. „Podstatou toho jednání bude debata, co se stalo, co měl v úmyslu a k čemu ty informace chtěl. Není to poprvé, kdy si tvoří jakési složky a nedivím se, že si to kolegové chtějí prověřit.” Podle senátorky poctivý politik informace o tom, kdo z politiků má kolik dětí ke své kariéře nepotřebuje.

Manželství pro všechny nebude, adopce dětí stejnopohlavních párů taky ne. Poslanci ale schválil kompromisní variantu. Místo manželství se svazku gayů a leseb bude říkat partnerství, ale po právní stránce by měli mít prakticky stejná práva jako heterosexuálové. Adoptovat cizí dítě ale stále nebudou moct, mají ale možnost přiosvojit s dítě svého partnera. O dalším osudu zákona budou teď rozhodovat Senát a prezident. „V Senátu to budeme probírat 17. dubna. Ještě nemám úplně nastudovaný ten lidovecký návrh, který k nám přišel a čekám na zprávu legislativního odboru od nás, protože mám informaci, že po stránce legislativní čistoty má tato novela mnoho nedostatků.

Většina společnosti podporuje manželství pro všechny

Šípová je přesvědčená, že je zapotřebí narovnat práva. „Náš ústavní pořádek je založen na principu rovného zacházení a nediskriminace. Už od sametové revoluce se mluví o tom, že je potřeba práva a povinnosti těchto párů narovnat. Pořád se nám to trochu nedaří, je to jako kdybych to dávali postupně. Není to vhodný způsob, protože to není to rovné zacházení.” Atmosféra o hlasování byla velmi napjatá a Šípová přiznává, že tomu celému moc nerozumí. „Tyto páry si svou orientaci nevybírají, takto se narodí. A pokud máme nějaký přístup, že říkáme, že je nemůžeme diskriminovat, tak nevím, proč se s touto problematikou neumíme vypořádat a to ani v situaci, kdy většina společnosti podporuje zrovnoprávnění těchto párů.”

Vzhledem k tomu, že Senát je v mnoha věcech velmi konzervativní, je tak možné, že na dubnové schůzi bude debata o manželství pro všechny velmi divoká. „Naposledy jsme řešili Istanbulskou úmluvu a opět to byla divoká debata. Ratifikace této důležité úmluvy jsme projednávali několik hodin. Věřím tomu, že mezi senátory je těch, kteří budou pro znovoprávění, ale budou i ti, kteří budou navrhovat jiný postup,” říká Šípová. Česká republika je v tomhle ohledu dost pozadu za jinými zeměmi. I za těmi, které jsou mnohem více katolické, jako je třeba Španělsko, Irsko či někteří naši sousedé. „V Nizozemí k tomu došlo už v roce 2001. Nerozumím tomu, proč je to u nás takový problém, to je možná na zeptání se mých kolegů, proč se toho tolik bojí. Naše právo má jít s dobou, má sloužit potřebám lidí. Tresty za homosexualitu jsme zrušili už někdy v 50. letech, ale nejsme stále schopni pomoci lidem naplňovat svoje životní potřeby tak jak je to aktuálně potřeba. Měli bychom se posunout dál, protože je to ve prospěch celé společnosti,” uzavírá senátorka a advokátka Adéla Šípová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme