Andrej Babiš: Je dobře, že Ukrajincům pomáháme, ale pomáhat se musí všem. Pro Čechy vláda nedělá nic

30. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Andrej Babiš (Foto: Frekvence 1)

Hostem úterního Press klubu Frekvence 1 byl expremiér Andrej Babiš. Co říká na milost, kterou prezident Miloš Zeman udělila Milošovi Balákovi? Jak se vyjádřil ke kauze ohledně řeky Bečvy a Čapího hnízda? Jak se dívá na pomoc ukrajinským uprchlíkům, a co vládě vyčítá?

Omluvu za Bečvu neočekává

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl naším hostem v Press klubu Frekvence 1. V éteru se vyjádřil ke zprávě ohledně řeky Bečvy. Státní zástupce Jiří Sachr podal obžalobu v této předloňské kauze. Bečva byla kauza, kterou stávající koalice zneužívala proti mně a proti mojí bývalé firmě. Paní Pekarová se tam chodila fotit, pan Gazdík lhal a přitom všichni věděli, kdo to udělal. Dneska to bylo definitivně potvrzeno. Snad už o tom není pochyb a ti, kteří říkali nepravdy, by se měli omluvit, ale s tím nepočítáme, protože to nemají ve zvyku,” vyjádřil se předseda k této záležitosti.

K Čapímu hnízdu nejsou žádné důkazy a je to nesmysl

V den rozhovoru, tedy v úterý, udělil prezident Miloš Zeman milost správci lesní správy Miloši Balákovi, kterého odsoudili za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Je to šokující a velmi nešťastné rozhodnutí. Mám z toho opravdu špatný pocit a jsem přesvědčen, že se to nebude líbit nikomu včetně veřejnosti. Právo na to má, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to důvěru lidí ve spravedlnost,” říká Andrej Babiš a dodává, že on sám si neumí představit, že by za ním prezident přišel druhý den po tom, kdyby jeho samotného teoreticky odsoudili za kauzu Čapí hnízdo a udělil by mu milost.“To si představit neumím, ale všichni vědí, že je to 15 let stará kauza. Nejprve jsem to měl organizovat, pak jsem tomu měl údajně pomáhat… je to nesmysl. Nejsou žádné důkazy. Nechali to dále stíhat, protože jim to vyhovuje, je to politická záležitost, ale je to nesmysl, je to vymyšlené. I Kalousek to kontroloval, nic tam nebylo. Farma slouží veřejnosti, je zde zaměstnaných 90 lidí… a mimochodem, nyní tam je asi 30 ukrajinských dětí. Nikdy to nic nevydělalo a je to zkrátka jen proto, aby stále na Babiše něco měli. Nejspíš si myslí, že budu kandidovat na prezidenta, k čemuž jsem se ještě nevyjádřil, tak proto to skončilo u soudu,” vysvětluje bývalý premiér.

Vláda nedělá nic, aby lidem pomohla

Andrej Babiš podle svých slov souhlasí s pomocí, která je poskytována ukrajinským uprchlíkům. Vládě vyčítá něco jiného“Ukrajinci prchají před válkou, kde skutečně umírají lidé. Jsou nám blízcí a naše země jim poskytla zázemí a já s tím nemám problém. Mám problém s tím, že naše vláda zapomíná na vlastní lidi. Najednou je k dispozici tolik bytů, které před tím nebyly. Vláda nedělá nic, aby lidem pomohla s vysokými cenami energií, pohonných hmot… Pan Fiala se během cesty do Kyjeva měl naučit, jak lidem pomoci. V Polsku je na základní potraviny DPH nulové, u nás 15 procent. Pohonné hmoty jsou tam levnější o osm až deset korun na litr. Je dobře, že pomáháme Ukrajincům. Mají určité výhody a ve společnosti jsou na to různé názory. Já jsem na rozdíl od premiéra Fialy pomáhal vždycky. Všechno, co jsem dostal, jsem dával samoživitelkám. Musíme pomáhat všem, ale vláda zatím našim lidem nepomáhá,” konstatuje host Press klubu Frekvence 1 Andrej Babiš.

Jel by on sám do Kyjeva, kdyby byl stále premiérem? “Jel bych kdyby to mělo nějaký smysl. Chápu pana Fialu, že tak učinil. Je to dobře, byl to symbol, že jsme podpořili ukrajinského prezidenta Zelenského,” říká předseda hnutí ANO.

Zprávy - další články

Doporučujeme