Andrej Babiš: Prezident mi nemůže dát milost. I kdyby chtěl, já bych to nepřijal

1. listopadu 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Andrej Babiš (Foto: Frekvence 1)

Na začátku tohoto týdne byl naším hostem v Press klubu Frekvence 1 Andrej Babiš. Jeho kandidatura na prezidenta byla hlavním tématem rozhovoru. Proč se nakonec rozhodl kandidovat? Má podporu prezidenta Miloše Zemana? Existuje možnost, že mu Miloš Zeman udělí milost? Kdo by se stal šéfem hnutí Ano, pokud se stane prezidentem? A kdo bude financovat jeho kampaň?

Imunitu bych získal jen dočasnou

Od nedělního oznámení kandidatury nerezonuje Českem téměř nic jiného. Petr Fiala například řekl, že v demokratických zemích obžalovaný politik odchází a Babiš hledá imunitu na hradě.Imunitu na hradě určitě nehledám. I kdybych byl zvolen, získám jen dočasnou imunitu. Moje kandidatura na to nemá žádný vliv. Kauza by nicméně nikdy nevznikla a před soud nepatří, protože nejvyšší státní zástupce mě nechal účelově politicky stíhat. Soud musí rozhodnout v můj prospěch, protože neexistují žádné důkazy ani fakt, že bych byl porušil zákon. Překvapuje mě tvrzení pana premiéra a obrovské reakce politiků a kandidátů na mou kandidaturu. Přitom tvrdí, že nemám žádné šance,” říká Andrej Babiš.

Možná spousta politiků jeho kandidaturu řeší, protože expremiér se podle svých slov rozhodl až na poslední chvíli. My jsme se rozhodli, že postavíme našeho kandidáta za hnutí ANO, nezávislého kandidáta, který nebude brát žádné peníze od sponzorů, nebude reprezentovat byznysové a jiné zájmy… Dělali jsme analýzu, kdo by to mohl být, vyzval jsem poslance, aby nás informovali, pokud nějaké kandidáty mají. Vybírali jsme mezi pěti kandidáty – paní Schillerová, Havlíček, Vondráček, Stropnický a já. Ve finále to padlo na mě, protože mám největší zkušenosti z velké politiky, znám strašně moc prezidentů a světových politiků, zastupoval jsem pana prezidenta, takže mám předpoklady na to, abych zastával úřad kompetentně,” tvrdí šéf hnutí Ano.

Prezident mi nemůže udělit milost

Nedělní setkání pana Babiše a prezidenta Milošem Zemana v Lánech působí, jako by šlo o schůzku ohledně podpory kandidatury. To ale expremiér popírá a vysvětluje, že šlo o shodu okolností, a že se jednalo o několik dní odkládanou schůzku z důvodu onemocnění Andreje Babiše covidem. “Nicméně byl pan prezident rád, ale zda mě podpoří nebo ne? Už v minulosti deklaroval preferenci asi u tří kandidátů včetně mě?” říká nově oznámený kandidát na prezidenta. Řešil v Lánech s panem prezidentem, zda by mu v případě nepravomocného rozsudku udělil milost? Pan prezident mi nemůže udělit milost. Já jsem nebyl odsouzen a vylučuji, že by mě odsoudili. Každý dobře ví, že tahle patnáct let stará účelová kauza je celá nesmysl. Ani kdyby pan prezident chtěl a já bych to nepřijal, v této věci nemá žádnou kompetenci.”

Během kandidatury hodlá zůstat poslancem a šéfem hnutí ANO, přestože se nechal slyšet, že nebude přímo lídrem opozice kvůli změně rétoriky. “My máme od voleb skutečnou stínovou vládu, která zasedá efektivně každý čtvrtek ráno a má tiskovou konferenci. Komentujeme skutečnou vládu a dáváme naše návrhy, jakým způsobem bychom řešili problémy. Vláda nic nedělá, neřeší inflaci a obrovské nárůsty cen energií. Vládě vyhovuje tzv. inflační daň. Oni nezvýší daně, ale zvyšují je tím, že se nesnaží inflaci zarazit. My jsme předložili 28 různých opatření… abych odpověděl na otázku, našich opozičních politiků máme celou vládu,” popisuje Andrej Babiš.

Kdo by se stal šéfem ANO?

Pokud by se stal prezidentem České republiky, musel by odejít z postu šéfa hnutí ANO. Má už případného nástupce? “To by byla velká náhoda. Prezidentský post má jasné favority pana generála Pavla, paní Nerudovou, která na twitteru uvedla, že nepostoupím do druhého kola. Asi nemám šanci, když to říkají. Já se ale bojovník a jako kandidát mám skutečně co nabídnout,” říká pan Babiš, případného nového šéfa hnutí ANO si však nechává pro sebe.

Do kampaně nehodlá vkládat vlastní prostředky“Mám nastavený limit 40 milionů mínus částku za kampaň do komunálních a senátních voleb. Není pravda, že bychom měli neomezené zdroje. Všichni mají stejné prostředky. Požádal jsem o založení transparentního účtu, ale shodli jsme se, že to bude financovat hnutí ANO. Žádné sponzorské peníze brát nebudeme,” vysvětluje expremiér a pondělní host Press klubu Frekvence 1.

Zprávy - další články

Doporučujeme