Barel ropy klesl pod sto dolarů. Podle Indráčka je to signál, že se situace v oblasti pohonných hmot uklidní

17. března 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Předseda Unie nezávislých petrolejářů České republiky Ivan Indráček. (Foto: Profimedia)

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček byl hostem Press klubu. Právě Unie sdružuje provozovatele čerpacích stanic. V rozhovoru jsme se zaměřili na ceny nafty a benzínu, kdy poprvé v úterý jejich ceny mírně klesly. Můžeme očekávat, že půjdou ceny pohonných hmot rapidně dolů?

Po dlouhé řadě nárůstů a stagnací došlo v pondělí poprvé k poklesu u nafty i benzínu,” popisuje Indráček. Nafta je vnímána jako strategická surovina, proto podle předsedy tak raketově stoupla. “Potřebujete ji pro armádu, zásobování, hromadnou dopravu, potřebujete ji všude. Benzínu tolik potřeba není, protože to je palivo pro osobní vozy a v době krize se musí řešit jiné věci, než to, jestli mají lidé čím jezdit,” vysvětlil k tomu, proč je na naftu vytvářen takový tlak.

Cena ropy také poprvé klesla pod 100 dolarů za barel. Podle Indráčka nás toto bezprostředně neovlivní. “Cena ropy benzín a naftu neovlivňuje bezprostředně. Je to ale významným signálem, že se situace uklidňuje a předpokládáme, že se to promítne i do cen,” popisuje. Vše tak klesá postupně a poprvé se to projevilo na českém trhu v úterý, podle Indráčka už ceny neporostou. “Měly by klesat a pokud zůstane v Rotterdamu cena taková, jaká je dnes, tak bychom se mohli dostat na 40 korun a možná se dostaneme i k cenám, které tady byly před válkou,” doplnil s tím, že v Rotterdamu je palivová burza, která je východiskem pro velkoobchodní ceny napříč kontinentem.

Nově by měly čerpací stanice Ministerstvu financí hlásit ceny. Ty teprve v pondělí dostaly dopis, kde stálo, že informace musejí předat do středy 16. března 12 hodin. “Nadšení z toho nejsou. Ale myslím, že u řady z nich je pochopení pro tento akt, protože čerpací stanice jsou obviňované veřejností, že zneužily situace a zvýšily neodůvodněně cenu a my se z toho neumíme vymluvit, protože i když argumentuji na všech možných fórech, že to tak není, vysvětluji data, tak to lidi nezajímá a mají svoji pravdu,” říká. Zastropování marží by pro čerpací stanice bylo likvidační. “Pro trh by to znamenalo rozvrácení,” dodal Indráček.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme