Brexit: Výsledek referenda není koncem světa ani EU, řekl Sobotka

24. června 2016·Zprávy·Redakce

Výsledek britského referenda o setrvání v Evropské unii není koncem světa, natožpak unie, uvedl na facebooku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rozhodnutí je však závažné a nezvratné. Evropská unie se podle předsedy vlády musí rychle změnit a minimalizovat negativní důsledky pro občany EU i České republiky.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) varoval před tím, aby jádro unijních zemí nutilo členy k hlubší integraci a přijetí nevýhodných podmínek.

“Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje, a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá,” uvedl Sobotka. Očekává, že Británie bude muset zápasit o udržení Skotska.

Unie by se podle Sobotky měla změnit. “Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí byt akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti,” řekl Sobotka.

Unie představuje pro Česko nejlepší myslitelnou záruku stability, míru a prosperity, změny by jí měly zajistit další životaschopnost a důvěru občanů, dodal Sobotka.

Babiš považuje rozhodnutí Britů za facku, na kterou bude muset unie razantně reagovat a viditelně se reformovat. “Jinak hrozí, že přijdou další,” uvedl na twitteru. I přes odchod významného euroskeptického hlasu z EU, který Británie představovala, totiž podle Babiše problémy kritizované Spojeným královstvím nezmizely.

Výsledek hlasování britských občanů je podle Babiše třeba respektovat. “Zároveň se také neukvapovat. Uvidíme, jaké smlouvy si Británie vyjedná,” uvedl Babiš.

AKTUÁLNĚ: Britské referendum vyhráli stoupenci odchodu z EU

Nálady místních chápu, ale snad Británie v EU zůstane, přeje si Čech žijící u Londýna

Zprávy - další články

Doporučujeme