Hrozí, že budeme nuceni dovážet energii zvenčí s nepředvídatelnými cenami, říká Zdeněk Zajíček

15. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Zdeněk Zajíček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Jak se dívají na konsolidační balíček? Co na něm kvitují, a s čím naopak nesouhlasí? A co hrozí v blízké budoucnosti v České republice, pokud se nezačnou urychleně řešit nové zdroje pro získávání energie?

Balíček nikoho nezasáhne dramaticky

Vláda se v následujících týdnech musí probrat množstvím připomínek k úspornému balíčku. Zdeněk Zajíček říká, že za Hospodářskou komoru bylo připomínek dost“Mnohé z nich byly shodné s připomínkami našich sesterských organizací, které zastupují zájmy podnikatelů. Nicméně my vítáme, že se vláda rozhodla konsolidovat veřejné finance. Vývoj je z našeho pohledu nezdravý a je dobře, že se našla odvaha k tomu udělat nějaký zásah. K dílčím návrhům máme své připomínky, mezi nejzásadnější patří například oblast zaměstnaneckých benefitů. Upozorňujeme na formulace, které by se měly zpřesnit. Byli bychom rádi, kdyby funkční benefity, které upevňují vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, byly zachovány. Vláda právě tato volání vyslyšela,” říká prezident Hospodářské komory a dodává, že balíček zasáhne všechny sektory, ale žádný ne nějak výrazně dramaticky. Přijetí konsolidačního balíčku prý nebude znamenat tragický dopad na některý sektor.

Jsou oblasti, ve kterých Hospodářská komora váhá. Mají to být dohody o pracovní činnosti a provedení práce. “Právě tady si myslíme, že dodanění a administrativní nároky mohou podnikatelům spíše komplikovat život. Na druhou stranu vítáme věci, které vedou ke zpružnění pracovního trhu, jako je digitalizace, možnost posílání dokumentů skrze datovou schránku. I záležitosti týkající se práce z domova, i tam došlo k výrazným změnám, které podporují tento typ zaměstnávání. Umožňují tak těm, kteří se nemohou pravidelně dostávat do práce (například ženy na mateřské), aby dostali příležitost pracovat,” konstatuje pan Zajíček.

Nejbližší pomoc je na délku vlastní paže

Velmi se mluví o tom, že velkým rizikem pro blízkou budoucnost je energetika. Do konce dekády hrozí se zavíráním uhelných elektráren, protože při vysokých cenách emisních povolenek se výroba z uhlí přestane vyplácet už mezi lety 2025-2028. Česko se tak může rychle stát závislým na dovozu elektřiny, což je velmi špatné. Hospodářská komora si při zpracování SWOT analýzy řekla, že se nechce dívat do minulosti, kdy se měl tento problém začít řešit. “Chceme se dívat do budoucnosti, především na to, co můžeme udělat hned. Chceme na tom najít širokou společenskou shodu a byly bychom rádi, kdyby si vláda vzala svůj díl odpovědnosti a zkusila prosadit urychlení projednání zákonů, které umožní rychlejší výstavbu nových energetických zdrojů, což se týká i složitějších staveb, než jsou ty “zelené”, například paroplynové elektrárny a další, které by umožnili v tom krátkém čase nahradit uhelné elektrárny. Jinak hrozí, že budeme nuceni dovážet s nepředvídatelnými cenovými podmínkami složitě energii zvenčí. Měli bychom se řídit pravidlem, že ta nejbližší pomoc je na délku vlastní paže. Hledejme tedy pomoc u nás a až pak případně se obrátit na někoho ve světě kolem nás,” tvrdí host Press klubu Frekvence 1 Zdeněk Zajíček.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme