Ivan Gabal: Jsme ve fázi, že nevíme, kdo zbraně má. Zbrojní průkaz se prodlužuje automaticky, v Evropě jsme extrém

24. ledna 2024·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Ivan Gabal (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu u Čestmíra Strakatého byl sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal. Společně probrali zbraňovou legislativu, kolik zbraní by mezi lidmi mělo být a proč je česká společnost zaostalá.

Po prosincové střelbě v Praze se rozhořela debata, jestli by se neměly více regulovat zbraně mezi lidmi. Získat zbrojní průkaz není sice úplně jednoduché, ale nepřekonatelný úkol to také není. S tím by mohla něco udělat změna zbraňové legislativy. „Jsme kompletně na špatné straně vývoje, jdeme proti směru evropských zemí. Musíme změnit směr, tak abychom preventivně zachytávali rizikové lidi k cestě ke zbraním a zbrojnímu průkazu a nezjišťovali to až v okamžiku, kdy začnou střílet. Je to více legislativních opatření. Nejvíce se mluví o psychotestech, ty by měly být součástí a my je nemáme a je to opravdu velká díra. Navíc selhal registr zbraní a my tam potřebujeme mít jasně identifikovány zbraně. Za třetí, aby nebylo možné používat útočné (vojenské) zbraně, které vůbec nemají být v osobním držení,” říká Gabal. Důležité podle něj ale je i limitovat počet zbraní a pravidelně opakovat všechny prohlídky třeba jednou za dva roky.

Otázkou ale zůstává, zda je systém psychiatrické péče připraven, aby se v takovém rozsahu psychotesty dělaly. Sociolog si ale nemyslí, že by to sytém nějak výrazně zatížilo. „Podle mých informací by ti, kteří testují třeba řidiče autobusů, kteří testy absolvovat musí, by zvládli kapacitně ještě víc. Jakmile bychom to digitalizovali, tak to dovedeme udělat, podobně jako děláme maturity nebo přijímací zkoušky.

Česká společnost je zaostalá

Nyní jsme ve fázi, kdy 3% lidí je ozbrojená a 97% ne. „Umírají ti neozbrojení. Vidíme, že kumulaci zbraní narůstá a je dokázáno, že čím víc lidí vlastní zbraň, tím je větší pravděpodobnost střelby. Máme 26 tisíc lidí, kteří mají více než 8 zbraní, těch vojenských máme mezi lidmi několik tisíc. Jsme ve fázi rizikového vývoje a nevíme, kdo zbraně má. I když mají zbrojní průkaz, tak se po deseti letech průkaz prodlužuje automaticky, bez psychologických testů. V Evropě jsme extrém.” Výskyt nelegálních zbraní je velmi složitý a odpovídá poměru legálních. „Legální se dostávají do nelegálních. Když omezíte legální, tak klesá výskyt i nelegálních, je to okamžitě trestná činnost,” říká Gabal.

Nespokojenost je nicméně slovo, které se v české společnosti skloňuje čím dál tím častěji. „Cítíme na sobě vliv války a silné ekonomické dopady, ale my jsme začali výrazně zaostávat ve společenských faktorech. Týká se to fungování států a státních institucích. Vidíme to na rozsudku okolo znásilnění;  dlouhodobé odmítání istanbulské smlouvy, které by na to nastavila standart pro soudce, právníky a soudní prostředí.Zaostali jsme v digitalizaci a ve sněmovně vidíme debatu o volební samostatnosti, kterou mají v Austrálii od 19. století. My na tom trávíme čas a hádáme se, jenom abychom zkomplikovali lidem přístup k volbám. Je potřeba se o tom bavit a střelba ve škole je součástí. Děláme moc politiky a málo práce,” je přesvědčen sociolog.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde

Zprávy - další články

Doporučujeme