Izraelci protestovali ve žlutých vestách proti zdražování

15. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

(181214) — TEL AVIV, Dec. 14, 2018 — Israeli security forces detain a demonstrator during the Yellow Vests protest in Tel Aviv, Israel, on Dec. 14, 2018. Inspired by the French wave of Yellow Vests protests, some Israelis protested outside Azrieli Mall in Tel Aviv on Friday. ) ISRAEL-TEL AVIV-PROTEST- YELLOW VESTS JINI/TomerxNeuberg PUBLICATIONxNOTxINxCHN

V Tel Avivu v pátek vyšly do ulic stovky lidí ve žlutých vestách k protestu proti zvyšujícím se cenám. Izraelci se inspirovali tak zvaným hnutím žlutých vest, které protestuje ve Francii vždy v sobotu od listopadu proti nízké kupní síle Francouzů.

V Izraeli se k telavivskému protestu připojilo několik set lidí, v Jeruzalémě pouze desítky. Nesli izraelské vlajky a hesla poukazující na drahotu. V Tel Avivu policie deset lidí zatkla za rušení veřejného pořádku.

Izrael je znám vysokými životními náklady a tento týden se jeho občané z médií dověděli, že se chystá další zdražování. Mají se zvednout ceny potravin a budou vyšší místní daně. Důvodem opatření je podle vlády slábnoucí kurz šekelu k dolaru a euru.

“Boj proti zvyšování životních nákladů teprve začal. Chceme se inspirovat francouzským příkladem a dosáhnout skutečnou změnu,” řekl agentuře AFP třiašedesátiletý Azi Nagar, který se hlásí k opozičním labouristům.

Ministr financí Moše Kahlon řekl, že ustavil komisi, která má pomoci najít řešení.

Mnohatisícové sociální protesty se v Izraeli pořádaly už v roce 2011. I tehdy se Izraelci bouřili proti neúnosně vysokým životním nákladům, ale velkého výsledku nedosáhli. Chtěli například vymoci zrušení už odhlasovaného rozpočtu na další rok. Šaj Cohen, který byl jedním z organizátorů tehdejších akcí, nyní řekl deníku Maariv, že “se od roku 2011 nejen nic nezměnilo, ale situace se ještě zhoršila”.

Izraelská ekonomika roste tempem, které může na Západě vyvolat závist. V zemi je nízká nezaměstnanost i inflace, avšak více než 20 procent občanů žije pod prahem chudoby.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme