Jan Bartošek: Jako lidovci jsme přestali být autentičtí. Lidé, kteří nás volí, nám přestali rozumět

18. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Jan Bartošek (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Rozpovídal se o korespondenční volbě, o možném odstoupení Mariana Jurečky, ale především se svěřil, že v KDU-ČSL je změna nezbytná.

Začalo jednání o korespondenční volbě, nejde to ale příliš rychle. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluvil 4 hodiny, ale náš host říká, že je to všechno nezbytné. Korespondenční volba přináší spravedlivý přístup lidem žijících v zahraničí. Zatím se dá volit pouze na zastupitelském úřadu a v některých státech, například USA, Mexiko, Kanada… to může znamenat několika hodinové cestování. Je to náročné nejen časově ale i finančně. Tím se snižuje počet lidí, kteří volí. Řeč je o cca 250 tisících občanů ČR, kteří žijí v zahraničí a mají právo volit. Momentálně volí přibližně jen 18 tisíc z nich. Korespondenční volba by jim to měla usnadnit,” vysvětluje Jan Bartošek.

Korespondenční volba je spolehlivá

Podle Andreje Babiše jde o to, aby se vláda udržela u moci. Je to prý jen pokus o manipulaci s volebním systémem. Vysvětluje to na základě faktu, že lidé žijící v zahraničí volí častěji právě vládní strany nebo prezidenta Petra Pavla“Andrej Babiš říká především to, co se mu hodí do krámu. Není to tak dlouho, co říkal, že korespondenční volba je fajn a bude ji prosazovat. Momentálně ale nejde o to, kdo koho jak volí. My chceme jen spravedlnost pro lidi žijící v zahraničí, a to je vše. Korespondenční volba je spolehlivá, kdyby nebyla, nezavede ji většina evropských států. Většina vyspělého světa ji považuje za legitimní a funkční. Nevidím jediný důvod, proč my bychom měli být proti,” konstatuje místopředseda Sněmovny.

Svět půjde elektronickou cestou

Druhý argument proti tomu je, že je to příliš složité. Na to náš host reaguje tím, že když to zvládnou občané jiných zemí, není důvod, aby to nezvládli Češi. Musíme si dát na misky vah jednak jednoduchost a přístupnost voleb a na druhou věrohodnost a schopnost ověřit voliče. Momentálně jsou nastavené dostatečné bezpečností pojistky. Svět ale patrně půjde postupně elektronickou cestou, protože ověření bankovní identitou apod. je spolehlivé,” říká Bartošek a dodává, že i přes obstrukce a zdržování opozice, by se mohlo vše schválit do konce letošního roku. Reálně by se to mohlo týkat voleb do poslanecké sněmovny v příštím roce. 

Chce to změnu

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka je momentálně pod palbou kritiky v souvislosti se situací ohledně večírku v den střelby na filozofické fakultě. “Střelba byla skutečně tragická událost a mě osobně to velice zasáhlo. Večírek a následná komunikace ze strany pana minstra Jurečky skutečně nebyla šťastná. Co se týká odstoupení, to záleží pouze a jen na panu předsedovi. Každopádně členská základna jasně říká, že změnu chce, ale myslím, že to není jen o postavě pana předsedy. Problém lidovců je, že jsou stále pod 5 % a chtějí se dostat opět výš. Není to jen o personálních změnách. Musíme si jasně definovat, kdo jsme, co chceme, čeho chceme dosáhnout. Jako lidovci jsme přestali být autentičtí, lovíme v rybníku, který není náš a lidé, kteří nás volili, nám přestali rozumět. Změny jsou nezbytný proces, abychom si řekli, jak to bude do budoucna,” říká upřímně první místopředseda KDU-ČSL.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme