Jan Lipavský: Petr Fiala i Ivan Bartoš mi vyjádřili velkou a jasnou podporu

10. prosince 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Jan Lipavský. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého ve středečním Press klubu Frekvence 1 byl kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský ze strany Pirátů. Mluvilo se o tom, proč nemůže přiblížit žádné detaily z jednání s panem prezidentem, a na co by se ve funkci ministra zahraničí především zaměřil.

Lipavský naplňuje předpoklady k tomu, aby byl ministrem zahraničí

Prezident Miloš Zeman je podle informací Frekvence 1 připravený jmenovat vládu bez našeho hosta Jana Lipavského, který je kandidátem na post ministra zahraničí“Začal bych důležitou informací. Já jsem kandidát celé koalice. Včera Petr Fiala a Ivan Bartoš a mnozí další politici mi vyjádřili poměrně jasnou a velkou podporu. Má to své důvody… Působil jsem jako předseda zahraničního výboru a naplňuji předpoklady k tomu, abych byl ministrem zahraničních věcí. Nicméně máme domluvu, že nebudeme komentovat detaily z jednání tohoto druhu,” vysvětluje důvod svého mlčení Jan Lipavský.

Podle informací by mohl být na přechodnou dobu ministrem zahraničí sám premiér Petr Fiala, dokud si pan Lipavský s prezidentem nevyjasní jeho pozici. “Bez ohledu na tyto veřejné diskuze Ústava hovoří jasně…Je to otázka premiéra, který nese panu prezidentovi seznam jmen, které prezident pak jmenuje. Tedy je to spíše dotaz na pana premiéra,” říká kandidát na ministra zahraničí.

Nejednalo se o spor, ale o debatu

V souvislosti s třecími plochami mezi prezidentem a panem Lipavským se hodně zmiňuje otázka Izraele a případného stěhování ambasády v Izraeli“Na toto téma jsme s panem prezidentem mluvili, nicméně není v mé kompetenci pana prezidenta interpretovat. Šel jsem za panem prezidentem jako kandidát na člena vlády, který mu jde primárně představit priority nové vlády v této oblasti a program. Tam je vše napsáno a každý si to může přečíst… Izrael bude naším strategickým partnerem,” vysvětluje Lipavský. “Určitě bych naši debatu s prezidentem nenazval sporem. Byla to debata dvou politiků, co mají různé názory a debata je od toho, abychom hledali společný postoj. Já ze svých osobních postojů slevovat nemusel a šel jsem tam jako reprezentant koaličního programu,” dodává.

Jana Lipavského podle jeho slov nenapadlo, že by se kandidatury vzdal, aby tak zvaně všem ulehčil situaci. “Já bych nikomu nic ve skutečnosti neulehčil. Jsme parlamentní demokracie. Pokud se koalice na něčem domluvila a získali jsme důvěru občanů, je naší povinností to reprezentovat,” říká člen Pirátské strany.

Byla by cesta kompetenční žaloby správná? “Nyní jsme v delikátní situaci. Rozhodnutí bude na Petru Fialovi, je to jeho odpovědnost. Pro všechny a pro celou Českou republiku by bylo dobré, aby takový scénář nenastal a všichni na tom intenzivně pracují,” vysvětluje Jan Lipavský.

Jako zásadní body, které by chtěl ve funkci ministra prosazovat, uvedl předsednictví České republiky v EU a co nejsnadnější cestování občanů České republiky s ohledem na covid.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme