Je tu první školní den! Do lavic usedne na 108 tisíc prvňáčků

4. září 2017·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

V mateřských, základních a středních školách dnes po dvouměsíčních prázdninách začíná nový školní rok. S radostí do lavic usedne zejména přibližně 108.000 prvňáčků. Jejich počet by podle odhadů ministerstva školství měl poprvé po dlouhých letech poklesnout, a to asi o 9200. Po zhruba deseti letech naopak pravděpodobně o něco přibude středoškoláků. Do prvních ročníků by jich mělo nastoupit 102.400, což je přibližně o 1500 více než loni.

V mateřských, základních a středních školách přibude v tomto školním roce proti minulému celkem zhruba 15.000 žáků. Vyšší bude počet dětí zejména v základních školách a předškolních zařízeních, mírně ale stoupne zřejmě i počet středoškoláků. Ministerstvo odhaduje, že do školek bude chodit 370.000 dětí, do základních škol 922.900 žáků a do středních škol celkem asi 395.000 studentů.

Již tradičně se slavnostního zahájení školního roku zúčastní prezident Miloš Zeman, který si letos pro svou návštěvu vybral střední školu v hlavním městě. Navštíví Akademii řemesel Praha – Střední školu technickou. Nemocného ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD) na začátku školního roku zastoupí jeho náměstci, kteří zavítají na několik různých škol v Praze, Středočeském a Pardubickém a Olomouckém kraji.

V prvních dnech po prázdinách jsou děti často rozptýlené a nedávají pozor. Na silnicích je pak ohrožují auta i motorky. Rodiče by s nimi proto měli zopakovat všechna pravidla pro přecházení a upozornit je na nebezpečná místa na cestě do školy. Bezpečnostní oddělení ministerstva dopravy BESIP doporučuje, aby dětem pořídili reflexní prvky na oblečení nebo batoh. Řidiči by měli zejména v blízkosti škol jezdit velmi opatrně. Loni v září bylo na silnicích těžce zraněno 19 dětí. To bylo spolu s červnem nejvíce.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen volnými dny. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na čtvrtek 26. a pátek 27. října. Státní svátek 28. října letos bude v sobotu, a školáci tak budou mít čtyři dny volna. První pololetí končí ve středu 31. ledna 2018, poslední den nadcházejícího školního roku připadá na pátek 29. června 2018.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme