Jindřich Rajchl: Partnerské svazky gayů mají mít stejná práva jako svazky heterosexuálních párů, to je bez diskuze

28. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jindřich Reichl (Foto Frekvence 1)

Jindřich Rajchl z hnutí Trikolóra se opřel do nové vlády. V Press klubu se mu hlavně nelíbila novela pandemického zákona. Ta podle něj narušuje princip demokratického státu. Dále probírali působení Václava Klause st. v rámci hnutí Trikolóra a nastínili pohled na práva homosexuálních párů.

Výsledek voleb Trikolóry byl tristní

Trikolóra bude volit o nadcházejícím víkendu své vedení. Nabízí se otázka, zda má ještě vůbec smysl ji oživovat, když v podzimních volbách získala jen necelá 3% hlasů. “Já jsem se nad tím dlouho zamýšlel. Trikolóra momentálně skutečně není v dobrém stavu. Volební výsledek byl pod očekávání nás všech. Musíme si to přiznat. Hlavní tři pilíře Trikolóry jsou stále stejné. Musíme jejich princip lidem lépe vysvětlit. Komunikace byla podle mého názoru nesrozumitelná a nejasná,” říká Jindřich Rajchl.

Audience u Klause st. by byla velkou ctí

Trikolóru zakládal Václav Klaus ml. a nakonec odstoupil z jejího čela. Jedním z kandidátů na tuto pozici je právě advokát Rajchl. Klaus ml. se tak rozhodl z důvodu zmizení z veřejného světa, takže zda bude s panem Rajchlem spolupracovat, v případě, že by se právě on dostal do čela, není známo. Spolupráce a rady pravděpodobně nejsou v plánu ani s bývalým prezidentem Václavem Klausem st. “V současné době není Trikolóra v pozici, aby ho mohla jakkoliv lákat do svých řad a říkat si o jeho podporu. Takovou čest by si musela strana vybojovat. Pokud bych se stal předsedou, určitě bych o schůzku s ním požádal a považoval bych to za velkou čest,” konstatuje kandidát na post předsedy politického hnutí a dodává, že je logické, že Václav Klaus st. se přestal o Trikolóru zajímat, když ji jeho syn opustil.

Ministr má pravomoci římského diktátora

Jako právník se také angažuje v občanské platformě pro zdraví a svobodu Iniciativa 21. Nová vláda má však zcela jiný přístup ke covidu, než právě tato platforma. Nová vláda má ještě horší přístup, než ho měla ta předchozí. Novela pandemického zákona, kterou tato vláda připravila, je naprosto zásadním a bezprecedentním útokem na práva a svobody českých občanů a narušuje principy demokratického právního státu. Není možné, aby tuto zemi řídili tři ministři na základě svých dekretů. Ministr tady má na základě pandemického zákona pravomoci římského diktátora,” vysvětluje pan Rajchl neakceptovatelnost současné situace.

Gayové musí mít možnost po sobě dědit

Vzhledem k určitým dřívějším výrokům pana Václava Klause ml. ohledně homosexuálů, spoustu lidí žijících v registrovaném partnerství zajímá, jak se nyní hodlá Trikolóra k této záležitosti ohledně práv a manželství pro všechny stavět“Já nemohu komentovat výroky pana Klase ml. Z mého pohledu je zásadní to, že například za Trikolóru v Karlovarském kraji kandidoval jako jednička Marcel Kučera, který je gay a já ho mám moc rád a myslím si, že je to úžasný člověk. On se k této otázce vyjadřoval sám. Já jako právník jednoznačně zastávám to, aby partnerské svazky gayů měly stejná práva jako partnerské svazky heterosexuálních párů. Musí mít možnost po sobě dědit, musí mít možnost nahlížet do zdravotní dokumentace… to je bez jakékoliv diskuzeříká Jindřich Rajchl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme