Jiří Vaňásek: ČMKOS doporučuje, aby růst mezd byl mezi osmi až deseti procenty

10. ledna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Jiří Vaňásek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl vedoucí oddělení sociálně ekonomického Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jiří Vaňásek. Ministerstvo práce a sociálních věcí v úterý publikovalo čísla k prosincové míře nezaměstnanosti. Počet nezaměstnaných poprvé po pěti letech převýšil nabídku. Koncem prosince bylo v Česku podle zveřejněné zprávy více než 280 tisíc lidí bez práce. Zatímco volných míst bylo sotva 272 tisíc. Čím to je? A jak si říct u zaměstnavatele o navýšení platu?

Podle Vaňáska není situace dramatická. Čísla kopírují dlouhodobý trend, kdy na konci roku určitým způsobem se mírně zvyšuje nezaměstnanost o desetiny procent. Předpokládám, že to nebude jen v prosinci, ale bude to i za leden,” popisuje. Důvod je podle něj prostý, došlo k útlumu sezonních prací. “Ty probíhaly v podstatě od jara do podzimu.Také na konci roku dochází většinou k určitým personálním změnám u zaměstnavatelů.Lidé končí na pracovní smlouvu na dobu určitou, a pak se na přechodnou dobu evidují na úřadu práce, než najdou jiné zaměstnání,” doplnil.

Varovným signálem je vývoj české ekonomiky. Ta má dopad na trh práce s nějakým časovým odstupem. Takže to vnímáme s velkým neklidem a stejně tak vnímáme, že se na trhu práce objevují strukturální změny. Což znamená, že v některých odvětví zaměstnavatelé deklarují, že budou přijímat zaměstnance, mají zakázky. Naopak jsou některá odvětví, kde dochází k útlumu a kde je předpokládané propuštění zaměstnanců, třeba v energeticky náročných podnicích, jako jsou třeba sklárny,” popisuje vedoucí sociálně ekonomického oddělení.

“Doporučujeme, aby růst mezd byl mezi osmi až deseti procenty.”

Pokud si chcete říct o navýšení mzdy, je podle Vaňáska ideální čas. ČMKOS doporučuje odborovým svazům, aby nárůst mezd byl mezi osmi až deseti procenty a kompenzoval určitou ztrátu reálných výdělků, ke kterým legitimně dochází. Myslím si, že každý rozumný zaměstnavatel si je toho vědom a chce-li si udržet pracovní sílu, tak samozřejmě se nebrání určitému navýšení. Myslím, že hrozba je až poslední řešení a je rozumné se domluvit,” sdělil a dodává, že se to ČMKOS v rámci kolektivních vyjednávání v posledním roce relativně daří. Tam, kde působily odborové organizace, tak v rámci kolektivního vyjednávání jsme měli vyšší mzdy v průměru až o osmdesát tisíc korun ročně.”

S jakými argumenty bychom měli jít za zaměstnavatelem, aby nám mzdu zvedl?

To je velmi individuální. Pokud jsou zaměstnavatelé a zaměstnanci rozumní, tak jsou schopni se poměrně rychle domluvit,řekl. Jsou samozřejmě ale situace, kde to tak není, a pak na řadu přichází stávka zaměstnanců.

Celostátní míra nezaměstnanosti zůstává nízká, je nějakých 3,7 %. Ale v odlehlých městech jako je Karviná a Most jsou čísla poměrně vysoká. To jsou podle Vaňáska regiony, kde je dlouhodobě míra nezaměstnanosti vyšší. Je to dané strukturou hospodářství. Karviná typicky po útlumu těžby uhlí… Není to nic překvapivého. Jedná se o dlouhodobý trend,” uzavřel.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme