Josef Středula: Prostě jsem taky jenom normální člověk

4. dubna 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Josef Středula (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V rozhovoru nám prozradil, jestli se chystají změny v důchodovém systému, zda platí stejná pravidla pro všechny a dokonce se rozpovídal o tom, jestli za výsledek jeho prohřešku stojí nevyřízené účty.

„Jak se to stane, že šéf nejsilnějšího odborového svazu v zemi neplatí členské příspěvky a je zbaven funkce?“  zeptal se moderátor Čestmír Strakatý hned zkraje rozhovoru. Předseda ČMKOS Josef Středula začal situaci vysvětlovat: „Ono to není, že by neplatil. Povedlo se mi to poprvé za 32 let takového individuálního placení. Prostě jsem jenom taky normální člověk. Kolegům jsem se omluvil, protože je to věc, která by se stávat neměla, ale mně se bohužel stala.“

Středula se dále rozpovídal o tom, že pravidla musí dodržovat každý, včetně předsedy konfederace. „Toto porušení nemusí být vnímáno jako zásadní, ale ta pravidla, která jsou, tak platí prostě pro všechny. A já jsem udělal tu chybu, kterou jsem udělal, takže proto k tomu muselo dojít,“ dodal ke ztrátě pravomoci předsedy odborových svazů. Na otázku, zda se jednalo o vyřízení účtů, odpověděl, že se snaží za tím nehledat žádné konspirační teorie.

„Máte za sebou pořádání několika neúspěšných demonstrací, odboráři s nimi zřejmě nebyli spokojeni. Taky je tam ta prezidentská kandidatura, která pro vás skončila v prvním kole, tak měl možná někdo pocit, že už je načase změna?“ zareagoval Strakatý. To je v pořádku, na to mají plné právo,“ odpověděl Středula. „Co se týče prezidentské kandidatury, já si myslím, že to, co jsem udělal, bylo to nejlepší, co se za dané situace mohlo odehrát. Máte pravdu, že to je předmětem kritiky a lidé se k tomu stále vrací. Jsem vždy připraven to vysvětlit,“ uvedl ještě k tématu předseda ČMKOS.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme