Kandidát na prezidenta nemůže být apolitický. Hlava státu se musí zajímat o veřejné věci, říká Vystrčil

7. října 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Miloš Vystrčil. (Foto: Frekvence 1)

Hotem Press klubu byl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Co říká výsledku senátních voleb? Jak hodnotí postoj koalice SPOLU, že podpoří tři prezidentské kandidáty informační kampaní? Neuvažoval o tom, že by o prezidentské křeslo také zabojoval? To prozradil v rozhovoru.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil získal v senátních volbách 60 % hlasů. Porazil tak kandidátku hnutí ANO Janu Nagyovou. Souboj byl ostře mediálně sledovaný. Po ohlášení výsledků cítil předseda obrovskou úlevu, únavu, radost a spokojenost. “Duel byl hodně vyhrocený. Posledních 14 dní jsem musel číst a slyšel jsem zejména ze strany Andreje Babiše pomluvy, které byly nepravdivé nebo to byly věci, které mě až urážely. Neměl jsem pocit, že kandiduji proti Janě Nagyové, ale proti skupině v čele s Andrejem Babišem. Ta měla obrovské prostředky na kampaň i dostatek lidí a v podstatě se v rámci marketingu téměř neštítila ničeho,” řekl.

Podle něj ve volbách zvítězila slušnost. “Jsem vděčný, že voliči nevěřili kampani, kterou vedlo hnutí ANO, přišli k volbám a volili podle toho, co mám ve svém regionu odpracováno. Možná i podle toho, kdo se jak choval. My jsme se v rámci kampaně chovali slušně,” zdůraznil.

Prezidentské volby

Koalice SPOLU nemá vlastního kandidáta na boj o prezidentské křeslo. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) strany (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09 pozn. red.) povedou informační kampaň, ve které budou doporučovat lidem, koho volit. Nepřímo tak podpoří senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Tohle Vystrčil oceňuje. “Považuji za dobré, že nedochází k dalšímu tříštění sil a podpor pro kandidáty z části demokratického spektra, které je programově celé koalici SPOLU relativně nejblíže a předpokládám, že to celé ještě může mít nějaký vývoj. Já osobně se k preferenci kandidátů taky vyjádřím, ale myslím si, že bude dobré, až skončí jednání týkající se obsazování pozic v Senátu,” řekl.

To, že koalice SPOLU nepostavila do voleb vlastního kandidáta, má podle Vystrčila spoustu důvodů. “Jednak je potřeba takového vhodného kandidáta nalézt. Musí se na něm koalice shodnout a to vyžaduje minimálně dvě věci. První je, aby existovala shoda na kandidátovi. Druhá, aby kandidát sám souhlasil. Vypadá to, že v tuto chvíli k tomu nedošlo, a i když došlo ke shodě na tom, že je potřeba rozhodně dát alespoň jasné mantinely, kteří kandidáti vyhovují,” doplnil s tím, že je sám zvědav, jak se to bude v budoucnu dál vyvíjet. Někteří kandidáti se ale vzápětí nechali slyšet, že budou apolitičtí. To podle předsedy Senátu není možné. “Prezident se přeci musí zajímat o věci veřejné,” zdůraznil.

On sám prezidentskou volbu velmi zvažoval. “Těší mě obrovská podpora, kterou cítím. Ale já jsem politik, který si zakládá na tom, že když něco říkám, tak třeba to není okamžitě a razantně dáno, ale dlouhodobě si držím nějakou kontinuitu. Já jsem kandidoval do Senátu, abych mohl pracovat v Senátu, dělat senátora pro region, ze kterého jsem kandidoval. Přiznal jsem ambici, pokud budu mít podporu předsedy senátu, to bych teď měl naplnit. To je totiž to, co jsme lidem říkal, sliboval,” uzavřel s tím, že bude nadále velmi rád pracovat v Senátu.

Zprávy - další články

Doporučujeme