Karel Diviš: Prezident není od toho, aby zemi sjednocoval. Měl by ji vést

18. prosince 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Karel Diviš. (Zdroj: Frekvence 1)

Nejvyšší správní soud rozhodl, že podnikatel Karel Diviš se může vrátit do hry o prezidentské křeslo. Jak toto vnímá? Nejen to prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Návrat do boje o Hrad Diviš moc neoslavil.“Neměl jsem možnost to nějakým způsobem oslavit. Když vás vrátí do hry, tak jsem okamžitě začal pracovat na tom, aby celá kampaň ještě k něčemu byla,” uvedl. Tiskovou konferenci Nejvyššího správního soudu sledoval podnikatel živě a nejprve si myslel, že jeho žádost o přezkoumání soud zamítl. Nakonec došlo k opaku. “Měl jsem obrovskou radost. Blesklo mi pak hlavou, že to, co se stalo, je jednoznačně na demisi ministra vnitra (Vít Rakušan (STAN) pozn. red.).”

Systém sčítání archů je podle něj zastaralý a špatný. “Ukázalo se to už v minulých, předminulých volbách. Proč doteď nebyl změněn? Proč Nejvyšší správní soud dává nějaká doporučení? To nechci hodnotit,” řekl s tím, že už teď je oproti ostatním kandidátům na prezidenta ztratný, jelikož spousta rozhovorů byla důsledkem neuznání podpisů, zrušena. Startovní čáru kampaně má tak oproti zbytku posunutou o 18 dnů.

K Ústavnímu soudu se Diviš odvolávat nechce. “Můj právní zástupce poslal dotaz na veřejnoprávní média, aby nám sdělily, kolik v uplynulých osmnácti dnech věnovaly času ostatním kandidátům. Podle mě by bylo férové, aby mi ten čas nahradily a nechaly mi prostor o který jsem byl ochuzen a je to o novinářké etice těch neveřejnoprávních médií, jestli mi také prostor dají,” sdělil.

Jaký by měl být správný prezident?

Prezident podle podnikatele není od toho, aby sjednocoval zemi, ale měl by ji vést. “Měl by představit takovou vizi, a být tak dobrou hlavou státu, aby získal lidi pro to, co dělá a tím k sjednocení dojde samosebou,” řekl s tím, že chce stát na straně lidí. Také bude rád spolupracovat s jakoukoli legitimně zvolenou vládou. Dodal, že pokud bude zvolen, tak na Hradě určitě bylet nebude. “Chci být co nejvíce mezi lidmi. Dokážu si představit kočovný úřad prezidenta České republiky… Hrad, ať je co nejvíce otevřen lidem, je to reprezentativní místo pro státní návštěvy. Prezident musí být mezi lidmi a ne zavřen někde na Hradě.”

Karlu Divišovi bylo do voleb přiděleno číslo osm. “Osmička je pro mě zvláštní číslo. Ženil jsem se 8.8., v době konání volby, příští rok, bude mému synovi osm let. Takže v něčem ta osmička pro mě byla v životě šťastná. Manželství se rozpadlo. Tak věřím, že do třetice budou při mě stát hvězdy a osmička mě veme na milost.”

Válka na Ukrajině

Diviš s válkou na Ukrajině nesouhlasí. “Válka je špatně, na obou stranách umírají nevinní lidé. O tom, kdo je a není agresor, můj názor je jasný. Od 24. února žádný ukrajinský tank nevjel na ruské území, z opačné strany to bylo jinak,” sdělil s tím, že si myslí, že nastal čas, aby se vyvolala mírová jednání mezi Putinem a Zelenskyjm.

Zprávy - další články

Doporučujeme