Když chodí s koledou dívky: Tradice holčičí pomlázky sahá přes sto let do minulosti

18. dubna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Když se řekne pomlázka, většina lidí si s ní představí chlapce. Nemusí to tak ale nutně být vždy a všude. Například v okolí Orlických hor je zcela běžné, že koledovat s vrbovými proutky chodí také děvčata. A ta starší si stejně jako muži vyslouží leckdy i něco ostřejšího.

Tradice ženské nebo dívčí pomlázky není žádný moderní výmysl, ale staletá česká tradice. V okolí Orlických hor chodí dívky i dospělé ženy koledovat s vlastními pomlázkami neboli binovačkami. Každá oblast má však vlastní pravidla, jak ženská koleda vypadá.

Zatímco někde chodí dívky o Smrtné neděli, tedy dva týdny před Velikonocemi, jinde chodí o týden později. Záznamy o těchto zvycích přitom sahají daleko do minulosti. Podle obecních kronik byla tzv. dámská koleda zcela běžným zvykem již ve 20. letech minulého století.

Děvčata mají své vlastní říkanky a písničky a stejně jako chlapci chodí po domech. Svými pomlázkami přitom ze svých klučicích kamarádů pomyslně vyhánějí všechny nemoci a předávají jim životní sílu. Za to dostávají sladkosti, peníze a dospělé ženy i nějaký ten alkohol.

Smutnit ale nemusí ani ženy a dívky z jiných oblastí České republiky, které by si dámskou pomlázku rády vyzkoušely. Mohou totiž vyrazit na koledu alespoň o přestupný rok, kdy podle mají tradice děvčata “vyšupat” chlapce. Podle lidových zvyklostí mají také právo se z vyšlehání od koledníků vyplatit.

Více si poslechněte v neděli ve 13 hodin v pořadu Dámský klub na rádiu Frekvence 1.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme