Konvalinka obhájil titul mistra republiky. Rozhodl už ve skokanské části

22. února 2024·Zprávy·Redakce

Severská kombinace. (Foto: Český svaz lyžařů)

Harrachov hostil ve středu mistrovství republiky v severské kombinaci v kategoriích mužů, juniorů a dorostenců. Devatenáctiletý Jiří Konvalinka dokázal obhájit oba své loňské tituly a znovu opanoval jak kategorii juniorů, tak hlavní mužský závod.

Konvalinka se stal dvojnásobným mistrem republiky už loni, kdy se v Harrachově závodilo v březnu. O rok později pak opět nenašel v harrachovském areálu přemožitele, když tentokrát porazil o 41 sekund Ondřeje Pažouta a o necelé dvě minuty Jiřího Vytrvala. V rámci juniorů skončil stříbrný Lukáš Doležal a bronzový Jáchym Hrdina. Zajímavostí je, že Konvalinka vybojoval také stříbrnou příčku v rámci mistrovství republiky ve skocích na lyžích za Romanem Koudelkou a stal se tak juniorským mistrem republiky v této disciplíně.

Co se týče severské kombinace, tak talentovaný český sdruženář o svých dvou zlatých medailích rozhodl v podstatě už ve skokanské části. V té si na středním můstku vypracoval za skočených 100 metrů před Pažoutem náskok 76 sekund, s nímž dokázal na desetikilometrové běžecké části úspěšně hospodařit. Pažout byl sice o 35 sekund v rámci běhu rychlejší, ale to na stažení obřího manka nestačilo.

Skok byl dobrý, lyže hrozné. Nemáme tady dnes moc dobré podmínky, místy je i bláto a bahno, ale podmínky měli všichni stejné,” usmíval se po závodě Konvalinka, který se vypořádal s nepřízní počasí bravurně. S ohledem na to, že momentálně panuje takřka jarní počasí a dokonce začínají v některých oblastech republiky kvést stromy, tak se pořadatelům závodu povedlo v rámci omezených možností připravit důstojnou trať pro běžeckou část.

V Harrachově se Konvalinkovi povedlo potvrdit, že prožívá fantastickou sezonu. Český reprezentant vyhrál sedm z osmi závodů FESA Alpen Cupu a je jistým vítězem hodnocení juniorského seriálu. Mrzí jej vlastně jen juniorské mistrovství světa, kde v závodě jednotlivců kvůli špatným povětrnostním podmínkám a dešti neuspěl ve skokanské části, což jej vyřadilo z okruhu favoritů na medaili.

Rád bych řekl, že to byla naprosto excelentní sezona. Vyhrál jsem sedm závodů Alpen Cupu a byl jednou druhý, s čím jsem spokojený a za což jsem šťastný. Juniorský šampionát mě ale drtí, protože to byl můj vrchol sezony a nejvíc jsem se na ty závody soustředil,“ přiznal. “Už jen vzpomínka na to mě bolí. Ale je to sport, stát se může cokoliv,“ pokrčil rameny.

Hrozně pršelo, každou chvíli foukalo jinak. Ve stopě byla voda, takže to tahalo… Bylo to těžké a náročné, nepříliš regulérní. Ale prostě to nevyšlo, snažím se na to nemyslet. Chci na to co nejrychleji zapomenout a posunout se dál,“ dodal Konvalinka, jenž v této sezoně absolvuje ještě závody Světového poháru v Lahti a podle situace pak i možná závody v Norsku, kde jsou na programu zastávky v Oslu a Trondheimu.

V rámci závodu dorostenců se z vítězství radoval Jiří Kubalák, jenž sice byl po skokanské části druhý za Ondřejem Sovou, ale na následné pětikilometrové trati neměl konkurenci. Rychle dvacetisekundovou ztrátu stáhl a postupně si vypracoval náskok více než minuty. Za druhým Sovou doběhl do cíle na bronzové příčce Marek Hradil.

Závod dorostenek absolvovala pouze Julie Ošmerová, která do cíle pětikilometrového závodu doběhla v čase 17:36.

Výsledky závodu mužů a juniorů
1. Jiří Konvalinka 26:45
2. Ondřej Pažout +0:45
3. Jan Vytrval +1:52
4. Lukáš Doležal +2:09
5. Jáchym Hrdina +4:04
6. Matěj Fadrhons +4:18

Výsledky závodu dorostenců
1. Jiří Kubalák 14:37
2. Ondřej Sova +1:08
3. Marek Hradil +1:39
4. Martin Balatka +1:45
5. Pavel Balaš +5:26

Výsledky závodu dorostenek
1. Julie Ošmerová 17:36

Zprávy - další články

Doporučujeme