Kvůli strachu z nákazy přestala rodina seniorku navštěvovat. Ta si ze stesku sáhla na život

12. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Smutný případ se odehrál na Šumpersku. Seniorka si kvůli sociální izolaci, která teď sužuje většinu starších lidí v České republice, sáhla na život. Podle serveru Novinky.cz to není zdaleka první případ, kdy si starší lidé rozhodli předčasně ukončit život. Naštěstí přivoláni zdravotníci přijeli včas a ženu zachránili.

Seniorka se rozhodla předávkovat léky, poté na rozloučenou volala své dceři, která k ní okamžitě volala zdravotnickou záchrannou službu. Záchranná služba ji přivezla na centrální příjem nemocnice, kde proběhla detoxikace. S ohledem na krátkou dobu od požití léků a rychlý výplach žaludku se seniorku podařilo zachránit, uvedl primář oddělení resuscitace a intenzivní péče Marián Olejník pro Novinky.cz.

Žena byla před pandemií zvyklá na pravidelné rodinné návštěvy. Ze strachu, aby svoji maminku nebo babičku nenakazili, ji navštěvovat přestali a byli s ní v kontaktu pouze telefonicky. To jí nestačilo, najednou ji život přestal bavit,” popsal pro server primář. Následně si dcera maminku vzala k sobě domů.“To pacientku značně potěšilo a viditelně zvýšilo její chuť do života,” dopnil.

V nemocnici na Šunpersku se snaží k pacientům přistupovat s velkou empatií. Pokud lékaři cítí, že pacientovi návštěva rodinných přílušníků může výrazně pomoci, tak i přes zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních, individuální návštěvy povoluje. Tento krok je důležitý. Ať už kvůli udržení sociálních vazeb, nebo zvýšení chuti bojovat s onemocněním. Je důležité, aby senioři věděli, že se mají kam vrátit, uvedl pro Novinky.cz Olejník.

Zprávy - další články

Doporučujeme