Letní, nebo standardní? V norském městě Sommarøy chtějí zrušit čas úplně

24. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Zatímco řada států v současnosti řeší zrušení letního času, na některých místech planety nemají podobné úvahy smysl. Jedním takovým je norské městečko Sommarøy. V reakci na diskuse nyní jeho obyvatelé hojně podepisují petici za úplné zrušení času. 

V norském městě Sommarøy ležícím za polárním kruhem nemá diskuse o letním či standardním čase žádný význam. Namísto klasických dní a nocí zde totiž panují ty polární. A zatímco v období polární noci slunce nikdy nevychází nad obzor, během polárního dne zase vůbec nezapadá.

Obyvatelé proto z legrace sepsali petici, že na místo letního či standardního času si přejí zrušit čas úplně. Dokument postupně podepisuje stále více osob. Návrh, za kterým stojí místní muž jménem Kjell Ove Hveding, by v praxi znamenal, že by si lidé mohli kdykoli dělat, co by chtěli.

Podnikatelé by své podniky otevírali, jak by se jim zlíbilo a lidé by se třeba ve tří ráno mohli bavit, jako by bylo odpoledne. Podle Hvedinga lidé zapomněli, jak být impulzivní a podobné opatření by jim dodal mnohem větší životní svobodu.

Kontroverzní myšlenka má však řadu odpůrců a mezi nimi i mnohé odborníky. Problémy by zrušení času podle nich mělo způsobit hlavně v dopravě či vzdělávání. Lidský organismus navíc reaguje v závislosti na cirkadiánním rytmu – aniž bychom o tom věděli, mění se teplota našeho těla, hladina hormonů i způsob zpracování potravy. Disharmonie našich biologických hodin a našeho denního rytmu pak člověku může způsobit řadu potíží a dokonce může rozvinout i některé nemoci.

Zprávy - další články

Doporučujeme