Lukáš Pollert: Kdyby se začaly odkládat operace srdce, tak by se jich pacienti nemuseli dožít

4. prosince 2021·Zprávy·Redakce·Romana Navarová

Lukáš Pollert. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl lékař z Fakultní nemocnice Motol Lukáš Pollert. Jak teď funguje urgentní péče? Kde boj proti covidu-19 napáchal největší škody? To prozradil v rozhovoru.

V pondělí přešla Fakultní nemocnice v Motole na covidový režim. Pro pacienty by tak měla být zajištěna pouze urgentní péče. “Omezil se provoz plánovaných výkonů, ale já pracuji na kardiochirurgii, kde skoro každá operace srdce je v podstatě semi-plánovaný výkon,” popisuje a dodává, že když pacient má podstoupit operaci srdce, tak je to vždy akutní. “Kdyby se tito pacienti odkládali, tak by se nemuseli operace dožít,” uvádí Pollert.

Covid-19 napáchal škody tam, kde je společnost na první pohled nevidí

Podle lékaře měla vláda s lockdownem zacházet opatrněji. “Když izolujeme staré lidi od jejich běžných aktivit a toho, na co jsou zvyklí, tak tento malý posun u dvou milionů seniorů znamenal těch 30 000 úmrtí,” popisuje a dodává, že po roce uzávěry byli senioři s chronickým onemocněním v horším stavu než předtím. “Oni to na sobě nepoznají, jsou třeba jen unavení, leží v posteli a když ležíte několik týdnů, tak prostě zápal plic je na světě,” uvádí Pollert s tím, že pokud měl tento člověk k tomu pozitivní test na covid, tak byl v okamžiku úmrtí počítán jako člověk, který zemřel na koronavirus.

Podle něj s tímto se snažil bojovat hlavně bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný. “Říkal, že ta úmrtí se budou muset revidovat. Že to číslo nebude tak vysoké,” řílá lékař a doplňuje, že se do toho nikomu nechce. Přesto je rád, že se zatím pořád kromě očkování uznávají protilátky. “Doufejme, že ta nová vláda k tomu bude benevolentnější,” uvedl Pollert.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme