Marek Broul: Chvilku trvá, než si člověk najde cestu ke svému sexuologovi

4. července 2022·Zprávy·Barbora Turková·Bára Nesvadbová

Sexuolog Marek Broul. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Báry Nesvadbové v Press klubu Frekvence 1 byl sexuolog Marek Broul. S jakými obtížemi za ním lidé, především tedy muži chodí? Co lékař doporučuje a jak člověk pozná dobrý sex?

Když se řekne sexuologie, v první řadě každý slyší slovo sex, věda za tím je lehce skrytá. „Sexuologie je nástavbový obor pro více oborů jako je urologie, gynekologie a případně i dermatologii. Já jsem původně urolog, dělám spíše pánskou sexuologii. Nejčastěji, zhruba 80-90% za mnou chodí s erektilní dysfunkcí. Řeším i neshody v páru, neplodnost či téma ejakulace,” popisuje lékař. „Erektilní dysfunkce je buď organická nebo psychická, může se to i kombinovat. V životě muže jsou období, kdy onemocní a přitom se mu do pohlavního života nechce, bojí se že selže. Začne o sobě pochybovat a moc se pozoruje. Z té organické, která by sama odezněla, nastupuje pak ta psychogenní a je to pak takový začarovaný kruh.”

Lékař si nemyslí, že by o sobě současní muži více pochybovali. „To, co vídáme, je změna u mladých lidí. Dříve by se k sexuologovi styděli jít, ale dnešní generace mladých s tím nemá problém a jdou si pro radu. Já ale samozřejmě vidím tu úzkou skupinu lidí, kteří se nebojí. Nevidím pak už ty muže, které musí k lékaři dotáhnout přítelkyně nebo manželka. Ke mně přichází lidé, co se nestyděli a objednali se. Otázka je, jak dlouho svůj problém řešili a teprve pak ho to ke mně dohnalo.” Broul zásadně nedoporučuje vyhledávat rady na internetu, rady kamarádů a nekupovat si léky na internetu bez lékařského doporučení. „Léků, které předepisuji, je celá řada. Návštěv u sexuologů je potřeba více, protože chvilku trvá, než si najdete cestu ke svému sexuologovi. Při druhé či třetí návštěvě se pacienti rozpovídají. Není to tak, že při první návštěvě dostanete lék a jste vyléčení,” upozorňuje lékař.

Podle Broula lze mít dobrý partnerský vztah bez sexu. „Dovedu si představit, že existuje dobrý vztah bez sexu, ale člověk pak musí mít jiné koníčky. Zároveň je asi pravda, že muži jsou na tělesný kontakt více fixovaní. Každý jsme ale individuální, každý máme potřeby jinak a nedá se paušalizovat,” říká lékař. „Dobrý sex je ten, který si člověk užije. Dá se říct, že každý sex je vlastně dobrý,” uzavírá sexuolog Marek Broul.

Zprávy - další články

Doporučujeme