Martin Vondrášek: 90 % nelegálních migrantů jsou Syřané. Ti jsou nevyhostitelní, protože v Sýrii není bezpečno

8. října 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Martin Vondrášek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl policejní prezident Martin Vondrášek. S Čestmírem Strakatým probrali uprchlickou krizi, jak zabránit nelegálním uprchlíkům k tranzitu přes ČR, rozsáhlé bezpečnostní opatření ohledně summitů nebo kooperaci s delegacemi.

Na Pražském hradě ve čtvrtek skončilo první zasedání platformy evropského politického společenství. V pátek na něj navázalo neformální jednání Evropské rady, tedy šéfů a vlád zemí EU. Pro policii to znamená speciální opatření. “Dva a půl roku jsme se připravovali na druhé české předsednictví v radě EU. Připravovali jsme se na přibližně 300 akcí, z toho 20 velmi rizikových. A to nejvýznamnější a nerizikovější začalo dnes. Jsou tu hlavy 44 států, ať už z pozic premiérů nebo prezidentů a k tomu 4 vrcholní představitelé EU. V tuhle chvíli máme tu čest se 48 delegacemi, o které se musíme postarat od příletu do odletu, nejenom v průběhu jednání. Je to velmi náročné,” nechává se slyšet policejní prezident a dodává, že obě ochranné služby nasadili veškeré své lidi, technické prostředky, vozový park, pomáhá zde téměř stovka policistů ze všech krajských ředitelství.

Musíme počítat se vším

Podle Vondráška mají spoustu práce i pražští policisté v rámci zajišťování veřejného pořádku. Dá se tedy říct, že policie nasadila všechny své standardní síly. “To jsou právě kolegové z ochranných služeb. Vedle toho jsou služby specifické jako letecká služba, pyrotechnická služba a další. Přípravy byly intenzivní a musíme počítat se vším. Opatření se týká míst ubytování, Pražského hradu a okolí a paláců, kde probíhají jednání. Zároveň spolupracujeme se zpravodajskými službami a vyhodnocují se rizika před každým jednáním. Tomu naše opatření přizpůsobujeme,” říká prezident Martin Vondrášek. Vzhledem k tomu, že je zde zastoupena i Ukrajina, musí se k tomu ohledně bezpečnosti přistupovat.

Jsou některé delegace složité na kooperaci? “Dá se říct, že ano. Jsou delegace, které mají specifické požadavky, návyky, vyžadují vyšší standard spolupráce, ať už co se táče vozidla, zapojení jejich lidí do opatření, provádí se i biochemická ochrana v souvislosti s tím, co chráněné osoby pijí a jedí – v některých ohledech nechtějí, aby to bylo jen na nás… požadavky jsou opravdu specifické,” vyjmenovává policejní prezident, ale odmítá konkrétní státy jmenovat, ale ujišťuje, že se stále jedná o ty samé státy.

Denně jsme zajišťovali od 300 do 400 nelegálních migrantů

Zároveň budou i po víkendu pokračovat kontroly na slovenských hranicích, což je podle pana Vondráška nutné. “Fakta spočívají v tom, že v tuto chvíli počty nelegálních migrantů, kteří tranzitují Českou republikou, jsou více než čtyřnásobné, než tomu bylo v roce 2015. To je fakt. My jsme prováděli namátkové kontroly na státních hranicích a dostali jsme se do situace, kdy jsme denně zajišťovali od 300 do 400 nelegálních migrantů. Jediné aktivní možné řešení je aktivovat článek 28 schengenského hraničního kodexu a navrhnout dočasné znovuzavedení kontrol na slovenských hranicích. Jedná se o rozhodnutí vlády ČR, je učiněno v souladu s kodexem, ale i zákonem o ochraně státních hranic a my ho musíme naplnit.  Já musím respektovat nařízení vlády ČR, nicméně jsme prezentovali všechno opatření, které jsme učinili vládě a konstatovali jsme, že jsme navýšili kapacity záchytných zařízení, že 90 % nelegálních migrantů jsou Syřané, což je nevyhostitelným stát, jelikož v Sýrii není bezpečno. Vytvořili jsme dvě registrační místa… tím jsme vyčerpali všechny možnosti, které nám národní právo dávalo. A je tady taková situace. Poslední způsob, jak omezit migraci na území ČR je znovuzavedení dočasných kontrol na státních hranicích,” vysvětluje Martin Vondrášek s tím, že celková doba dočasných kontrol nesmí překročit dva měsíce.

Zprávy - další články

Doporučujeme