Michael Romancov: Rusové systematicky porušují všechny dohody. Není důvod věřit jejich režimu

2. února 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Politický geograf Michael Romancov se rozhovořil o situaci na Ukrajině v Press klubu Frekvence 1. S Čestmírem Strakatým mluvili o tom, co má Moskva nejspíš v plánu, zda se dá Rusku věřit, a jak se k tomu staví EU.

Čestmír Strakatý mluvil s panem Romancovem především o napětí na Ukrajině, resp. mezi Ruskem a NATO“Stále doufám, že Rusko není na pokraji války. Situace může asi kdykoliv eskalovat do podoby rozšířeného vojenského konfliktu, protože je zapotřebí nahlas říct, že na východě Ukrajiny se válčí nepřetržitě od roku 2014. Nicméně tahle omezená válka Rusko aktivně participuje, ale svojí participaci oficiálně nepřiznává, může přerůst v něco většího,” obává se vysokoškolský pedagog. “Tyto oblasti, o kterých mluvíme, jsou okupovány ruskými silami. V tomto období by se však dalo říct, že je zde větší klid. To je ovšem způsobeno větší koncentrací jednotek ruské armády,” dodává Romancov.

Moskva opustila jakoukoliv racionalitu

Podle jeho slov momentálně netušíme, co opravdu Moskva v tuto chvíli chce. Oficiálně sdělili, že by se mělo jednat o požadavek ve směru slibů ze strany NATO, že se nikdy nebude rozšiřovat nebo že odejde z některých států. “Pokud chtějí opravdu to, co už oficiálně sdělili, tak bohužel máme co dočinění s aktérem, který opustil jakoukoliv racionalitu. V Moskvě jim muselo být jasné, že ani jeden z těchto požadavků nebude proveditelný,” konstatuje politický geograf Michael Romancov.

EU je připravena

Ministr zahraničí Jan Lipavský po jednání bezpečnostní rady státu řekl, že deeskalaci situace na hranicích Ukrajiny se nedaří, a že v případě ruské agrese k unii a NATO je shoda na silné a rychlé odpovědi.“Já v tomto ohledu věřím panu ministrovi, resp. české vládě. Nevidím důvod, proč by si toto vymýšleli, protože jsme všichni zvyklí na to, že schopnost rychlé reakce ze strany EU logicky a nevyhnutelně nebude. Nicméně tahle situace trvá dlouho a je natolik vyhrocená, že pravděpodobně uvnitř unie se podařilo dosáhnout shody rychlých kroků, pokud by se Rusko odhodlalo k použití síly,” ujišťuje Romancov.

Rusku se nedá věřit

Pokud Rusko důrazně říká, že útočit na Ukrajinu nechce, a že žádné takové plány nemá, měli bychom tomu věřit? “To, že vidíme neustále přesuny vojenských jednotek a víme, kam míří, je naprosto racionálním důvodem ke znepokojení. Na druhou stranu jsou ozbrojené síly vysoce mobilní. Takže jak rychle se sjíždějí k hranicím Ukrajiny, tak rychle jsou zase schopny odjet. Ruská armáda je v tomto ohledu moderní a je schopna své vojáky i s vybavením rychle přesouvat na velké vzdálenosti. Otázkou je, zda se dá ruskému režimu věřit. Já se domnívám, že k tomu neexistuje žádný důvod. Rusové v zásadě systematicky porušují všechny dohody, které s nimi v posledních sedmi letech byly uzavřeny,říká politický geograf Michael Romancov.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme