Ministr školství Petr Gazdík podal demisi, ve funkcí končí. Jak reagují další politici?

19. června 2022·Zprávy·Redakce

Petr Gazdík (Zdroj: ČTK)

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rezignoval kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla na funkci ministra školství i místopředsedu hnutí. Uvedl to na Twitteru.

Petr Gazdík to uvedl v neděli ráno na svém Twitteru. K rezignaci se rozhodl přestože necítí žádnou vinu, jeho styky s některými lidmi ale vrhají špatný stín na hnutí STAN. „Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,” napsal Gazdík.

 

K celé kauze se samozřejmě vyjadřují i další politici. „Krok pana ministra oceňuji,“ řekl k tomu třeba premiér Petr Fiala, který doplnil, že náhradu za Gazdíka zatím nemá. Počítá ale s tím, že by resort by zůstal i nadále v gesci hnutí STAN. „Nevidím důvod k rekonstrukci vlády,“ naznačil další korky. Zároveň dodal, že nevidí důvod k odvolání předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. „Rakušan má moji důvěru, pro (jeho rezignaci) nevidím důvod,“ uvedl Fiala. Po ní v posledních dnech totiž volá opozice.

Andrej Babiš si myslí, že Gazdík má „tunu másla na hlavě”. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,” uvedl Babiš. Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem”. „Skutečnou hlavou hydry je pan (předseda STAN Vít) Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,” uvedl.

Podle šéfa hnutí STAN je dobíhá minulost. Od roku 2017 podle něj už neměl mít nikdo kontakt s podnikatelem Michalem Redlem. „Jsou to nepochopitelné chyby, které nás teď stojí moc,“ řekl. „Já bych takovou schůzku stoprocentně odmítl,“ zdůraznil. Reagoval tím na zprávy o schůzkách mezi Redlem a dnešním ministrem Petrem Gazdíkem.

Zprávy - další články

Doporučujeme