Miroslav Kalousek: Snížil bych stavy v řadách policistů i hasičů, ne všichni jezdí hasit

25. října 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Miroslav Kalousek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. V rozhovoru jsme se ho zeptali, zda by zvedl ve Sněmovně ruku pro aktuální rozpočet? Jak by celou situaci navrhoval řešit, aby se stát nedostal do tzv. dluhové spirály?

Miroslav Kalousek by pro aktuální verzi rozpočtu ruku ve Sněmovně nezvedl. Poprosil bych, samozřejmě bych nechtěl, aby tahle země neměla rozpočet, ale navrhoval bych, aby si ho vláda vzala zpátky a splnila svůj slib, že sníží strukturální deficit o to jedno procento hrubého domácího produktu. Opakovala to na jaře mnohokrát. Já jsme jí tleskal a říkal jsem si, kdyby to naplnila alespoň na sedmdesát procent, tak je to skvělé,” uvedl. Ale nakonec je vše podle bývalého ministra financí jinak. Naředila to desetkrát, a to že ten strukturální deficit klesne jenom o jednu desetinu procenta. To je obrovské zklamání a snažil bych se ve Sněmovně vést s vládou dialog, jestli by přece jenom nešla aspoň polovina toho slibu do toho rozpočtového cíle splnit.”

Vláda je v 95 procentech svých příjmů jenom fakturant a přeposílá určité částky tam, kam určuje zákon či pracovní smlouvy. Zbyde jí tak jen pět procent na její politické priority. Ty jí samozřejmě nestačí, takže si musí půjčovat. Čím je ten poměr horší, tím více si musí půjčovat. Cesta z toho je jediná, změnit ten poměr. To se dá jediným způsobem, než tím obraceným, jak to vzniklo. Že nějaký politik řekne, milý lide, někdo méně dostane, někdo více zaplatí. To se říká těžko, popsal Kalousek.

Vláda Petra Fialy už Česku vládne třetím rokem. A je známo, že v následujícím období už vlády takové bolavé kroky nedělají. Jelikož se blíží volby a oni musejí sbírat hlavně pozitivní body. “Myslím si, že je to prostě pravda, že konsolidační balíček je ten první a poslední krok,” doplnil bývalý poslanec a pochvaluje si alespoň jeho schválení. “Samozřejmě se rodil těžce, protože se na něm domlouvalo pět subjektů. Kdyby nebyl, pevně doufám, že bude schválen, tak je ta situace ještě mnohem hroší. Nutno ale říct, že vláda balíčkem vykompenzuje pouze výdaje, které si navýšila sama, ať už v obraně, na platech učitelů, valorizací plateb za státní pojištěnce. Ale to dědictví po Babišově vládě, které slibovala napravit, to zůstává v podstatě neměnné. Do konce volebního období s tím pravděpodobně nikdo nic neudělá, proto ty strašlivé deficity, které nikdo nesníží pod 250 miliard,” popsal.

Pro samotného Kalouska je obrovské zklamání, že Fialova vláda nezvládla právě toto napravit. “Babišovo dědictví se překulí do dalšího volebního období,” dodal s tím, že pokud se s tím nebude i poté dlouhou dobu nic dělat, tak stát spadne do tzv. dluhové spirály a nebude schopen splácet jednotlivé zápůjčky a úvěry.

Co by měla vláda udělat, aby takovéto situaci předešla?

Vláda si objednala dokument u Národní ekonomické rady. Tam byla celá řada kroků, které byly doporučovány udělat na výdajové i příjmové straně. To kdyby udělala, tak skutečně ten svůj cíl konsolidovat rozpočty tím jedním procentem ročně, což by bylo impozantní tempo, by splnila. Ale ona si vybrala jenom nejméně bolavé kroky, spíše kosmetické. Ty zásadní týkající se důchodového systému, nebo vrácení míry zdanění před covid, to samozřejmě bylo tabu, na to si netroufli sáhnout, a tak to dopadlo.”

Kalousek vidí řešení hlavně na výdajové straně.“Tam máte tři velké plochy, kde ušetříte desítky miliard. Obě povinné pojistné, penzijní systém a zdravotní systém, počet zaměstnanců, které platí stát ze státního rozpočtu. Když jsme odcházeli z vlády, tak bylo placeno 413 tisíc zaměstnanců. Letos je to 496 tisíc. To je o dvacet procent víc a nevěřím, že má někdo pocit, že konzumuje o 20% lepší veřejné služby,” popisuje a dodává, že by nesnížil stavy v řadách učitelů, ale třeba policistů. “To je i v doporučení Národní ekonomické rady vlády, že pět tisíc policistů bez problému. Já teda bych snížil o deset tisíc. Ale dá se snižovat i u hasičů, ne všichni jezdí hasit. Ono z těch kanceláří to taky občas vypadává z oken.”  Také by se nebál zaříznout do pedagogických asistentů. “Dá se sáhnout do všech profesí,” uzavřel Miroslav Kalousek.

Poslechněte si rozhovor zde:

Zprávy - další články

Doporučujeme