Na českých silnicích se objeví nová značka. Řidičům má zabránit, aby vjeli do protisměru

3. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Dan Ťok (Twitter)

V srpnu tohoto roku ministr dopravy Dan Ťok představil podobo nové dopravní značky, která bude k vidění na českých silnicích. Věci se daly do pohybu a už nyní je jasné, že se značka objeví na silnicích v příštím roce.

Před nedávnem proběhla mezi odbornou veřejností pro mě trochu nepochopitelná debata, jak má vypadat značení jízdy v protisměru. Po návratu z dovolené jsem ji ukončil. Nevím, proč být originální za každou cenu. Bude to jako ve všech okolních zemích,” uvedl v srpnu na svém twitterovém účtu ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Nová značka bude řidiče upozorňovat na to, že se ocitli v protisměru. Nejrizikovějším místem jsou nájezdy na dálnice, kde bude značka k vidění, jak pro TV Nova potvrdil šéf BESIPu Tomáš Neřold. “Jejím smyslem je zvýraznit to, že vjíždím nebo se dostávám do protisměru na nájezdu na dálnici. Je to asi ta nejrizikovější věc, která se může na dálnici stát. Je dobré řidičům kromě zákazu vjezdu dát ještě jedno velké varování, vysvětlil Neřold.

Česká republika přistoupila k novým značkám, které jsou v podobném provedení k vidění například v Rakousku, Německu nebo i na Slovensku, protože se dle statistik až 300 aut ročně ocitne v protisměru. Nové značení by se mělo objevit na vybraných silnicích v příštím roce.

Zprávy - další články

Doporučujeme