Nedodržení bezpečného odstupu nově může řidiče přijít pěkně draho! Co je čeká?

13. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: https://www.facebook.com/mdcr.cz

Ministerstvo dopravy plánuje do nového bodového systému implementovat i přestupek nedodržení bezpečné vzdálenosti, což je podle podle policie rovněž jedna z příčin dopravních nehod.

Připravovaná změna bodové systému je součástí několika změn, které resort dopravy chystá. Ministr dopravy Dan Ťok už dříve prohlásil, že smyslem úpravy bodového systému je jeho zjednodušení. Přestupky se nově budou ohodnocovat šesti nebo čtyřmi body. U méně závažných přestupků ministerstvo dopravy zvolilo cestu ústní domluvy a menší pokuty. 

V novém bodovém systému by se měl objevit i přestupek nedodržení bezpečné vzdálenosti, jak informoval resort na svých facebookových stránkách. “Nedodržení bezpečné vzdálenosti je častou příčinou dopravních nehod. Proto jsme do nového bodového systému zahrnuli i udělení pokuty za nedodržení předepsané vzdálenosti. Pro kamiony bude platit rozestup minimálně 50 metrů při rychlosti 50 km/h a vyšší, pro osobní auta 30 metrů při 80 km/h. Přičemž řidič při porušení pravidla může dostat pokutu až 10 000 korun a 4 body do registru,” uvedlo ministerstvo na facebooku.

Na problematiku nedodržování odstupu mezi vozidly upozornila resort Policie ČR. “Doporučený odstup dvou sekund nedodržuje mimo obec podle policie 30 % řidičů,” cituje server garaz.cz tiskovou mluvčí ministerstva dopravy Lenku Rezkovou. Pozměněný bodový systém by mohl začít platit začátkem příštího roku.

Zprávy - další články

Doporučujeme