Ondřej Kolář: Prezident Pavel bude na rozdíl od prezidenta Zemana pracovat. Nebude se zašívat v Lánech a skrývat se před veřejností

13. dubna 2023·Zprávy·Barbora Turková

Ondřej Kolář. (Foto: Frekvence 1)

Jeho otec je blízkým přítelem prezidenta Petra Pavla, ale on osobně si s ním netyká ani ho nijak blíže nezná. Přesto si poslanec TOP 09 a místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář myslí, že s Pavlem přichází změna. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Už více než měsíc má Česká republika nového prezidenta. Tím se stal generál Petr Pavel, který ve druhém kole porazil Andreje Babiše. „Petr Pavel je pro mě nový začátek. Posledních deset let, které jsme strávili s Milošem Zemanem, se ukázalo, jak se to nemá dělat a doufám, že nový prezident nám ukáže, jak se to dělat má. Miloš Zeman vstoupí do učebnic, co všechno dělal a jak ten prezidentský úřad devalvoval. Rozhodně umí mluvit a je to velký rétor, to mu nelze upřít. To ale není to, co by stačilo pro výkon prezidenta republiky. Jeho kličkování okolo Ústavy, výpady vůči vládám, to jak se choval k médiím a k novinářům, jak si vybíral komu rozhovory poskytovat bude a komu ne, jak se na veřejnosti vyjadřoval nebo to, jak se choval k ženám. A pak jsou tam daleko horší věci; jak nás táhl na Východ, fiasko jeho zahraniční politiky, a i když podporoval NATO i EU, tak to bral jako něco, s čím se musí smířit, ale pokoušel se najít jiné příležitosti jindy. Ty ale nakonec nevyšly,” shrnuje Kolář bývalého prezidenta Miloše Zemana.

O komunikaci s Čínou se snažily i jiné západní státy, ale podle Koláře Zeman slíbil to, co nakonec nesplnil. „Přílišná servilita vůči Číně, kterou předváděl, nemohla mít šance na úspěch.” Otec Ondřeje Koláře, bývalý diplomat v USA a Rusku Petr Kolář, také velmi pomáhal s prezidentskou kampaní Petra Pavla. „Nevím, jak moc se zasloužil o to, že byl zvolen. Jsou to blízcí přátelé, znají se řadu let a založili spolek, se kterým objížděli republiku, kde se na besedách snažili lidem vysvětlit svůj pohled na život a na fungování světa.

Petr Pavel bude jakýmsi moderátorem mezi vládou a lidmi

Kolář si nemyslí, že by Pavla funkce prezidenta semlela. „Spoustu lidí mu vyčítá, že nemá politické zkušenosti, který nikoho nezná. To ale není pravda, byl to náčelník generálního štábu, který se pravidelně stýkal s politiky a musel s premiérem a ministrem obhajovat a vyjednávat rozpočet na armádu,” říká Kolář.

Petr Pavel byl také v čele NATO, kde se stýkal se světovými politiky. „Je to diplomat na světové úrovni a dobrý voják. Myslím, že na rozdíl od prezidenta Zemana bude prezident Pavel pracovat a nebude se zašívat v Lánech a skrývat se před veřejností. Bude se snažit společnost spojovat, což ukázal už v době kampaně, kdy jezdil do krajů, kde nezvítězil. Beru to jako snahu pochopit lidi, kteří mu nejsou úplně nakloněni a snažit se je pochopit a s čím by jako prezident mohl pomoct. Sice nebude mít tolik pravomocí jako premiér, ale chápe svou roli jakéhosi moderátora, který může vládě tlumočit to, co si vyslechne od lidí na výjezdech,” myslí si Ondřej Kolář. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Zprávy - další články

Doporučujeme