Pachatelem útoků v Halle byl německý antisemita

9. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pachatelem středečních útoků ve východoněmeckém Halle, které si vyžádaly dva lidské životy, je podle informací magazínu Spiegel sedmadvacetiletý Němec Stephan B. Motivem jeho násilných činů byly podle všeho antisemitismus a pravicový extremismus. Policie tak usuzuje na základě videa, které střelec během útoků natočil kamerou umístěnou na ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a "arabáče".

Právě židovská synagoga se stala terčem jednoho z jeho útoků, dalším pak rychlé občerstvení s kebabem, které v Německu často provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny.

Na nahrávce jsou vidět i žena a muž, které útočník zastřelil. Podle listu Süddeutsche Zeitung pachatel video umístil na internet, a počínal si tak podobně jako střelec z novozélandského města Christchurch, který v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí.

Na záznamech, které v Halle natočili očití svědci, je vidět maskovaný útočník s přilbou, jenž vystoupí z auta a začne střílet ze zbraně, kterou musí po každém výstřelu znovu dobíjet.

Server veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice MDR uvedl, že Stephan B. je z města Eisleben v Sasku-Anhaltsku, tedy ve spolkové zemi, v níž se Halle nachází. V policejních záznamech dosud nefiguroval.

Zprávy - další články

Doporučujeme