Pavel Linzer: Klimatická a ukrajinská krize jsou propojené. Když to nevyřešíme, nebude se nám tady dobře žít

7. prosince 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Pavel Linzer. (Zdroj: Frekvence 1)

Válka na Ukrajině, klimatické změny či závislost na fosilních palivech. Témata, které svět v současné době řeší, je opravdu hodně. Jak v těchto otázkách mohou figurovat mladí delegáti? A jak moc je téma klimatické krize a války na Ukrajině propojené? Hostem Press klubu byl mladý delegát do OSN za Českou republiku Pavel Linzer.

V Česku i ve světě byla hojně diskutovaná klimatická konference COP27 v Egyptě. „Z mého pohledu se na konferenci zopakovalo to, co už víme. I když máme, že vědecké zprávy a víme, co máme dělat, tak chyběla vůle k tomu, abychom globálnímu oteplování zabránili. Jediný významnější úspěch bylo zřízení fondu pro narovnání klimatických škod pro méně rozvinuté státy,” říká Pavel Linzer. Budoucnost se týká především mladých lidí, podle Linzera ale mladí lidé nejsou do debat o klimatických problémech zapojováni. A to je chyba „Na COP to bylo extrémně viditelné. Měl jsem tam příležitost spolupracovat s mladými lidmi z celého světa, kteří tam formulovali stanoviska mládeže k tomu, aby se přešlo k obnovitelným zdrojům. Scházeli jsme se ve stanu, protože nebyli lepší podmínky k tomu, aby mladí mohli komunikovat s politiky. Ze strany státu nás zapojují, ale chybí tam otevřená komunikace. Stále nejsme rovnocennými partnery,” je přesvědčen delegát.

Na úrovni OSN zhltla ukrajinská krize hodně pozornosti. „Sama ukazuje, jak jsme zaspali v přechodu na zelenou ekonomiku a v boji s klimatickou krizí. Ceny energií úzce souvisí s tím, že jsme neplnili naše závazky a stále jsme byli závislí na fosilních palivech. Klimatická a ukrajinská krize jsou velmi propojené, a když nevyřešíme oboje, tak se nám tady žít dobře nebude,” říká Lanzer. Plno lidí si myslí, že OSN je světová vláda, která je ale k ničemu. „OSN je hlavně platforma pro státy, aby spolu mohli komunikovat a snaží se vytvářet pro podmínky řešení krizí. Smutná pravda je ta, že OSN nemůže být lepší, než jsou ty samotné státy. Většina států na světě není demokratická a má řadu problémů, což se promítá do OSN. Bez ní by to nebylo lepší, spíše naopak a díky OSN můžeme upozorňovat na to, že se někde děje něco špatného,” shrnuje delegát.

Zoufalost lidí je spíše z přístupu světových politiků

Nedá se říct, že by pověst a současná cesta OSN by byla v současné době nějak dobře odvedená. Nutno ale dodat, že se není fér hanit jen organizaci spojených národů. „Zoufalost všech lidí je spíše z přístupu světových politiků, než jen OSN. Kdyby byla vůle u hlav států něco změnit, tak se to dá udělat. Musíme si přiznat, že pro mnoho států je to, co se děje na Ukrajině vzdálené, což se pak promítá na půdu OSN. Pro většinu států Afriky jsou důležitější klimatická témata, než válka na Ukrajině. My musíme urgovat naše politiky, aby se mluvilo o válce a vytvářely se podmínky na její vyřešení,” popisuje Linzer, který funguje v programu mladých delegátů do OSN. „Je to o tom přinést hlas mladých lidí do rozhodování o důležitých otázkách a ukázat, že na jejich hlasu záleží a že mají šanci něco ovlivnit. Byli jsme v sídle OSN v New Yorku nebo v Ženevě, kde se účastníme různých jednání jednotlivých orgánů. Nejdůležitější ale je přinášet naléhavost. Není to jenom klima, jsou to i otázky lidských práv nebo vzdělávání. Přinášíme tam tu nutnost, že se tyhle věci musí řešit a ne jen o nich mluvit, ale i konat. Pak naši zkušenost přenášíme do České republiky a ukazujeme mladým lidem, že je potřeba se o to zajímat a že se jich to týká,” vysvětluje.

Velkým tématem na poli EU je to, aby se mohlo volit už od 16 let. „Evropský parlament (EP) připravuje návrh, aby v celé EU mohli mladí lidé volit už od 16 let do EP. V Rakousku mají mohou už řadu let volit od 16 let, to samé na Maltě či v Belgii. Tohle by byl důležitý krok, nejen do EP, ale i komunálně,” říká Linzer, který je přesvědčen, že pro mladé lidi je velmi důležité téma prezidentské volby. „Myslím, že jejich účast bude velká. Na tyhle volby se všichni těší a věřím, že jednou se na ně budou těšit lidé i pod 16 let. Aby měli důvod se dříve zajímat o věci okolo sebe a o politiku a my měli potřebu je o tom dříve učit,” věří Pavel Linzer.

Zprávy - další články

Doporučujeme