Pavel Švagr: Zimu jsme zvládli i díky tomu, že lidé šetřili. Nebylo tak nutné sahat do zásob

20. března 2023·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Pavel Švagr (Foto: Frekvence 1)

Zima je za námi a mnoho lidí si velmi oddechlo. Teď už zase můžeme ztlumit topení a nemusíme se obávat, kolik budeme muset platit za plyn či ropu. Jak to dopadlo z pohledu Správy státních hmotných rezerv ČR? A které položky jsou ve Správě hmotných rezerv? Hostem Press klubu byl předseda SSHR Pavel Švagr.

Je to už pár dní, co Správa státních hmotných rezerv ČR oznámila, že doplní rezervy nafty ve státních rezervách. „Vypsali jsme veřejnou zakázku na nákup nafty v hodnotě 1 miliardy korun a jde zhruba o 50 tisíc kubíků. Obdrželi jsme celkem čtyři nabídky, soutěž nakonec vyhrála firma Unipetrol Orland a v tuhle chvíli čekáme na případné podání námitek. Cena je podle našeho názoru dobrá,” říká předseda. V tuto chvíli je zásoba nafty dostatečná, ale stát se může cokoli, proto se SSHR rozhodla k tomuto kroku. „Aktuální nákup dělá zhruba tři dny v České republice. Pomůže nám to v tom, že stále neplníme státní limit, který je 90denní. Jsme na 88 dnech.

Lidé se před zimou obávali, zda bude dostatek ropy, plynu a nafty. „Zimu jsme zvládli velmi dobře. Nebylo potřeba zasahovat do našich zásob. Vloni jsme pořídili zásobu zemního plynu, je to poprvé, co má stát strategické zásoby zemního plynu a naštěstí nebylo potřeba do nich sahat. Je to dobře pro nás všechny, protože pokud žijeme v klidu a bezpečí, jsme všichni spokojenější,” hodnotí Švagr a myslí si, že je to i díky tomu, že lidé začali šetřit. „Úspory tady jsou. Pomáhá to i se zajištěním komodit z hlediska disponibilit i toho státu. Je to dobře, ale na druhou stranu, i kdybychom nešetřili, tak bychom tu zimu zvládli. Každý z nás si ale uvědomuje, že je potřeba šetřit.

Správa státních hmotných rezerv tu není od chřipkové epidemie

Kompletní seznam toho, co má stát v hmotných rezervách, se nezveřejňuje. „Jsou to strategické rezervy, které mají pomáhat k bezpečnosti republiky. Jsou tam potravinové zásoby, průmyslové komodity, kovy, zdravotnické věci, ropa a její produkty, pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc a mobilizační zásoby. Spektrum je poměrně široké, ale uměl bych si představit ještě širší spektrum položek. Směřuji k tomu, že doba se vyvíjí a jsou tu potenciální krizové situace, které se také mění a je potřeba, aby ministerstva, která nám dodávají seznam těch položek, se podle těch situací zařídila,” říká Švagr.

Jako příklad dává léky. Některých léčiv bylo v zimě velký nedostatek. „Prvně si musíme říct, jaká je role SSHR. Ta je tu proto, aby se aktivovala v mimořádných krizových situacích: sucho, povodeň, nedostatek ropy, zkrátka extrémní situace. V našich silách není řešit třeba chřipkovou epidemii, která je tu každý rok. Je správná snaha Ministerstva zdravotnictví hledat kombinaci, kdy je to hlavně o debatě s distributory. Pokud lékárny vyváží léky, které by tu měly zůstat, tak něco není v pořádku. Určitě to není o tom, že bychom měli řešit tuto ekonomickou situaci. Na druhou stranu, pokud nejsou suroviny a trh přestal fungovat, tak tady je to ta správná debata,” vysvětluje Švagr.

Zprávy - další články

Doporučujeme