Petr Fiala: Máme dostatek energie a plynu. Obavu z toho, že nebudeme mít v zimě čím topit, můžeme škrtnout

10. listopadu 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Petr Fiala. (Foto: Frekvence 1)

Klimatické změny, současná energická krize a vetování státního rozpočtu na letošní rok. To byla hlavní témata Premiérského Press klubu s Petrem Fialou. Budeme mít v zimě čím topit? A překvapilo premiéra vetování státního rozpočtu prezidentem Milošem Zemanem?

Premiér Petr Fiala absolvoval klimatickou konferenci COP27 v Egyptě. „Konference je důležitá v tom, že se nemůže mluvit jen o Evropě. Evropa má klimatické cíle, které plní, a jsem rád, že debata je mnohem racionálnější a více se vychází z možností jednotlivých členských zemí. Aby to celé mělo smysl, musí se přidat rozvojové země a další státy, které jsou velkými znečišťovateli. Proto je taková globální konference důležitá. Zaznívalo tam, že pokud se k tomu další země nepřidají, tak skutečné změny nedosáhneme. Není možné, aby na klimatickou politiku doplácela Evropa, nesli jsme náklady a dělali změny a ostatní se k tomu nepřidali. Není ani možné, abychom podporovali rozvojové státy a neměli jistotu, že dělají skutečné kroky, které povedou ke zlepšení klimatu,” popisuje premiér.

Otázkou ale zůstává, jak to bude s topením v zimě. Je totiž možné, že lidé se budou snažit šetřit a vrátí se k topení uhlí či dřevem, což může mít vliv na životní prostředí. „Je to výjimečná zima, čelíme mimořádné situaci; ruská agrese na Ukrajině, válka a její dopady, energická krize. Letos nebudu nikomu vyčítat, že topí dřevem. Celkově lze říct, že lidé se snaží k energiím stavět rozumně. Spousta domácností a firem začala šetřit. Za prvních osm měsíců v tomto roce máme úsporu plynu asi o 30 %, budoucnosti se neobávám,” říká Fiala.

“Musíme posílit jadernou energii, abychom byli méně závislí na Rusku.”

Podle premiéra je důležité věnovat se především současné situaci. „Je nutné říct, že máme dostatek energie a plynu. Máme naplněné zásobníky a největší obavu, že nebude čím topit a domácnosti nebudou mít plyn, můžeme škrtnout. Vláda udělala kroky, které byly potřeba. Lidé začali pozitivně pociťovat dopady vládních opatření. Jednak úsporný tarif, který platí v letošním roce, a souběžně s ním i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, což už lidé pocítili v tom, kolik platí na zálohách v posledních měsících tohoto roku. Dál dojde k zastropovování cen energií, které bude platit příští rok, a které se už teď projevuje na zálohách.  Podle premiéra je ale nutné dlouhodobě změnit energetickou politiku. Musíme posílit jak jadernou energii, tak obnovitelné zdroje, abychom do budoucna byli méně závislí na fosilních palivech z Ruska.

Prezident Miloš Zeman vetoval státní rozpočet na letošní rok. „Pro mě to nebylo překvapení. Vím, že pan prezident má jiné názory na hospodářskou politiku. Rozhodl se uplatit svoje právo a my na to reagujeme. Naše možnosti jsou prezidentské veto přehlasovat, což se podle mě stane.První možnost, kdy o tom můžeme jednat, je řádná schůzce Poslanecké sněmovny, která se koná příští úterý a kdy se tomu budeme věnovat,” komentuje premiér Petr Fiala.

Zprávy - další články

Doporučujeme