Petr Vosála: Banky se nechovají tak, že vám pošlou odkaz o zablokování karty a odblokování přes odkaz

12. prosince 2022·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Petr Vosála. (Zdroj: Frekvence 1)

Stále častěji se lidé potýkají s podvodnými e-maily, které je nutí, aby zadávali citlivá data, třeba hesla či údaje z platební karty. Jak takový podvodný e-mail poznat a kdo to jsou volači a klikači? Hostem Press klubu byl expert na kybernetickou bezpečnost skupiny ČSOB Petr Vosála.

S podvodníky, kteří se z vás snaží vylákat třeba číslo karty, se v posledních měsících roztrhl pytel. „Nemyslím si, že by pro nás internetoví podvodníci měli před Vánoci nachystáno něco úplně nového. Určité trendy během roku pozorujeme. Na jaře to bývají e-maily, které klienty informují o přeplatcích na daních, v létě přichází zprávy s nabídkou dovolených. Podzim byl ve znamení příspěvků na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí a o Vánocích jsou to e-maily, které se tváří, že jsou od České pošty nebo od dalších přepravních společností. Cíl je vždycky stejný. Připravit nepozorné klienty o důležitá data a ty pak využít ve svůj prospěch,” upozorňuje Vosála.

E-maily, které se s klienty řešily třeba osm let zpátky, byly v dnešní optice směšné. Chabá čeština, se strojovým jazykem. Málokdo jim naletěl. Dnes je to jinak. „Chodí z reálných a ověřených adres, psané velmi dobrou češtinou a jsou tam velmi dobré důvody, proč by na ně lidé měli kliknout. Vyvíjejí se způsoby podvodu a jsou efektivnější a kvalitnější.” Často se tak nejedná o jednotlivce, ale o organizované skupiny, které sídlí  v České republice, Polsku nebo v Německu. „Pokud se policii podaří nějakou buňku rozprášit, tak ona se se svým know-how přesune do jiného města či státu. Je problematické to řešit,” říká expert. Tím, jak se zlepšuje profesionalita zločinců, tak se zlepšují i schopnosti a možnosti policistů. „Bojím se, ale že ti zločinci budou vždy o krok napřed.”

Pozor na volače a klikače

Podle experta je nutné se na dotyčný e-mail dívat komplexně. „Podívat se, kdo mi píše. E-mail může psát třeba Petr Vosála, ale e-mailová adresa může být jiná. Pokud nekoresponduje se jménem, tak to může být první varovný znak. Dále to, zda je to hromadný e-mail nebo určený jen vám. Zda-li jen vám, tak jestli se vás opravdu týká. Jestliže ano, tak kontaktovat odesílatele, ale jiným způsobem, tudíž nepsat mu na tenhle e-mail nebo netelefonovat. To všechno může být podvodné. Nejhorší není to, že kliknete na nějaký odkaz, který tam je, ale pokud vás to vybídne k zadaní citlivých údajů: heslo, PIN, údaje z platební karty. Pokud vás banka informuje o zablokování karty a to, že si ji máte odblokovat přes odkaz, tak je to podvod. Banky se takhle nechovají,” upozorňuje expert a doporučuje třeba nestahovat aplikace do telefonu z nedůvěryhodných zdrojů.

Nedá se také říct, která věková skupina by nejvíce naletěla podvodníkům. „Jsou to teenageři, ale i 90tiletí lidé. Malinko více jsou cílem muži, než ženy. Nezáleží na dosaženém vzdělání nebo kde bydlíte. Cílem může být opravdu každý,” říká Vosála, který upozorňuje i na tzv. volače a klikače. „Volači a klikači jsou internetoví podvodníci, kteří se snaží různými způsoby z vás dostat peníze. Jsem moc rád, že se tyhle termíny dostávají do populace. Internetová bezpečnost trpí anglicismy a ne všichni si dovedou představit, co se za tím skrývá. Pak je těžké se tomu efektivně bránit. Klikač je ten, který se vás snaží vmanipulovat do situace, abyste klikli na podvodný odkaz a zadali důvěrná data. Volač je ten, který vám volá a vydává se buď za člena banky nebo policie a snaží se vás přesvědčit, že váš účet je v nebezpečí a musíte v hotovosti na pobočce peníze vybrat a vložit je do jim určeného bankomatu, abyste je zachránili. To je smyšlené, a pokud to uděláte, tak peníze vložíte přímo do rukou podvodníků,” říká expert.

Zprávy - další články

Doporučujeme