Piráti veřejně nepodpoří žádného kandidáta na Hrad, říká Bartoš

25. listopadu 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Ivan Bartoš. (Foto: Frekvence 1)

Vláda Petra Fialy (ODS) je u moci již 12 měsíců. Jak by její působení zhodnotil ministr pro místní rozvoj a digitalizaci a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš? Má nějakého favorita v prezidentských volbách? To nám prozradil v rozhovoru.

Vláda během svého prvního roku působení to neměla podle Ivana Bartoše vůbec jednoduché. “Na přelomu roku končila covidová situace, a pak začátkem roku Putin zaútočil na Ukrajinu, tak kromě těch problémů, které Česká republika měla, jich to poskládalo před nás ještě poměrně hodně. Spousta věcí se zadařila i z pohledu České republiky v evropském předsednictví Rady EU, taky mohly by ty věci jít rychle, ale podařila se spousta dobrých věcí za Piráty i za vládu,” popisuje.

Část veřejnosti vládě vyčítá, že nedostatečně pomáhá občanům v energetické krizí. S tím předseda Pirátů nesouhlasí. “Faktická pomoc se k lidem dostala, ať už to bylo pět tisíc pro rodiny s dětmi, zastropování cen, tak i role v Evropské unii a Radě EU byla zásadní. Ať už je to otázka energetických zákonů nebo je to legislativa, která umožňuje v rámci solidarity načerpat nadměrné zisky v rámci výroby a prodeje energií. Tak to jsou věci, které samozřejmě, ač se odehrály na evropském poli, mají přímý dopad na ČR,” doplnil. Naopak komunikace je i z pohledu vicepremiéra horší. “V některých věcech je obtížné složité téma odkomunikovat a vysvětlit to jednoduše. Když třeba čelíte v té oblasti populismu, tak se to ukazuje jako těžký oříšek.”

Piráti veřejně nepodpoří žádného kandidáta na Hrad

Prezidentská volba se blíží, a tak všechny zajímá, koho jednotlivé volební strany z kandidátů podpoří. V tom má Bartoš a jeho strana jasno. “Jsou to přímé volby. Nejsou to volby, kde by strany pracovaly s nějakou volbou. My jsme v minulé volbě prezidenta pracovali s jakýmsi doporučením parametrů, jak bychom měli nahlížet na osobu prezidenta v parlamentním systému,” řekl. Letos se Pirátská strana rozhodla, že si udělá politickou anketu. “Členky a  členové Pirátské strany mohou vyjádřit své preference. V tuto chvíli se tam kandidáti řadí, myslím si, že první je Danuše Nerudová. Druhý je pan generál Pavel,  pak je Marek Hilšer a další,” popisuje s tím, že strana ale veřejně žádného kandidáta doporučovat nebude. “Byl bych nerad, kdyby se lidé, kteří mohou v přímé volbě volit prezidenta nebo prezidentku, na to dívali optikou skrze jsem spokojený se současnou vládou, nebo protože mu vyjádří podporu ti či oni, tak je kandidát špatný.” Stejný postup zvolila i koalice SPOLU. “Od nich zazněla tři jména. My máme anketu a každý se může do diskuze podívat,” dodal Bartoš.

Zprávy - další články

Doporučujeme