Postavili se za Ukrajinu, ale dočkali se kritiky. Fanoušci kritizují Williama s Kate

3. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Kate Middleton a princ William (Zdroj: ČTK)

Britská královská rodina se k politickým událostem zásadně nevyjadřuje. Je totiž vázaná přísným protokolem, který jakékoliv veřejné názory na politiku jejím členům zakazuje. Kate s Williamem ale udělali výjimku, stejně jako Harry s Meghan. A všichni čtyři se se zlou potázali. Informovali o tom na svých sociálních sítích.

Britská královská rodina je vázaná protokolem, který musí všichni členové striktně dodržovat. Jedním z bodů je i to, že se nesmí vyjadřovat o politických událostech jiné země. Je to kvůli tomu, aby monarchii byla zachována neutralita. Když jde ale opravdu do úzkých, i členové monarchie umí postavit lidskost a soucit nad přísná nařízení.

To je případ britských princů a jejich manželek. Jen pár hodin poté, co Rusko napadlo Ukrajinu se prostřednictvím své organizace Archewell vydali Harry s Meghan prohlášení, ve kterém Ukrajině vyjadřují podporu. „Princ Harry a Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu, a všichni další z organizace Archewell stojíme s lidmi na Ukrajině proti porušování mezinárodního a lidského práva a vyzýváme celý svět a světové vůdce k tomu, aby učinili totéž,” napsali Harry a Meghan v prohlášení, za které ale sklidili kritiku. Podle webu geo.tv je ale porušení protokolu velmi nebezpečné.

Je to už poněkolikáté, co ani jeden z nich nebral ohled na královský protokol. V minulosti třeba sklidili kritiku za to, že se negativně vyjadřovali k bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Je vidět, že pár si s královským protokolem už dávno hlavu neláme. Tentokrát ale udělali výjimku i princ William a jeho žena Kate, kteří jinak protokol dodržují.

V říjnu 2020 jsme měli to privilegium setkat se s prezidentem Zelenským a první dámou, abychom se dozvěděli o jejich nadějích a optimismu týkajících se budoucnosti Ukrajiny. Dnes stojíme s prezidentem a všemi lidmi z Ukrajiny, kteří statečně bojují za svou budoucnost,” napsali manželé na twitter.

Veřejnost sice běžně kroky vévodů z Cambridge podporuje, tentokrát se slov chvály moc nedočkali. “Tento příspěvek je naprosto zbytečný. Měli by se za každé situace držet zásad,” napsal do komentářů jeden z uživatelů. “Hanba vám,” dodal další. Někteří sice prohlášení manželů podpořili, ale kritizovali, že s ním přišli až po několika dnech od začátku války.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme