Pozor na domácí okurky a cukety! Mohou obsahovat jedovaté látky

27. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Možná by vás to nikdy nenapadlo, ale skutečnost je taková, že jak okurkou, tak cuketou se můžete otrávit. Jak je to možné? Tato zelenina totiž přirozeně obsahuje toxické steroidy zvané kukurbitaciny. A ty v některých kusech mohou být tak koncentrované, že mohou způsobit zažívací potíže či u citlivějších jedinců i smrt. Přečtěte si, na co si dát pozor.

O mnohých plodinách, které využíváme v potravinovém průmyslu, se moc dobře ví, že obsahují také jedovaté látky. Jako nejznámější příklady uvádí Ústav experimentální botaniky AV ČR třeba amygdalin v mandlích, solanin v bramborách či alkaloidy v máku. Málokdo však ví, že pěkně zavařit nám mohou i okurky, tykve nebo cukety.

Toxické steroidy kukurbitaciny se přirozeně tvoří v rostlinách čeledi tykvovitých. Tam patří například okurky, dýně, cukety, tykve ale také třeba melouny. Tyto látky s výrazně hořkou chutí v přírodě fungují jako ochrana před býložravci. Konzumenty odrazují hořkostí a navíc také způsobují průjmy či další zažívací potíže.

Jistě však sami dobře víte, že zmíněné plodiny běžně nepředstavují žádné nebezpečí. Během staletí šlechtění se totiž zemědělcům a botanikům podařilo zeleninu upravit tak, jak potřebovali. Přesto se stále ještě může stát, že některé plody konzumenta ohrozí.

Pozor na domácí zeleninu

Riziko je vyšší u plodin, které si lidé pěstují doma nebo na políčku. Různé faktory, jako například stres rostliny ze sucha či škůdců, křížení několika odrůd, špatná půda a podobně mohou vyvolat zvýšenou hladinu kukurbitacinů v zelenině a strávník potom může trpět průjmy, nevolností, bolestí břicha a dalšími příznaky. 

Obvykle není otrava touto zeleninou životu nebezpečná, zejména starší lidé a malé děti by si však měli dávat pozor. Popsán byl i případ, kdy otrava skončila smrtí 79letého muže. Zvýšenou hladinu toxinů snadno poznáte podle výrazně hořké chuti. Látky přitom nejde odstranit ani vařením či smažením. Pokud je plod po ochutnání hořký, raději ho proto nejezte. V případě, že pocítíte příznaky otravy, nepanikařte a zamiřte k lékaři.

Zprávy - další články

Doporučujeme