Třetí mocný superúplněk: Dávejte si pozor na vyříkávání starých sporů, varuje kartářka

14. prosince 2016·Zprávy·Luboš Procházka

shutterstock.com

V noci na 14. prosince nastal předvánoční úplněk! Jenže není jen tak ledajaký, jde o třetí superúplněk v řadě. Měsíc je během něj větší a jasnější než obvykle. Kartářka Helen Stanků Frekvenci 1 řekla na co si dát pozor a na co se naopak soustředit.

Potřetí během tří měsíců rozsvítil oblohu tzv. superúplněk. Měsíc je o 14 procent větší, což ale pouhým okem nezaznamenáte, a o 30 procent jasnější. Úplněk nastal 14. prosince hodinu po půlnoci, vliv na organismu a psychiku ale má i po celý den.

“Prosincový úplněk je ve znamení Blíženců, je o cestě k sobě, o komunikaci, o porozumění, ale také o tom předat ze sebe něco druhým. Předvánoční úplněk je i obdobím, kdy vrcholí možnost si cokoliv vyříkat. Ale pouze v den, kdy k úplňku dochází. Jindy to půjde také, ale nebude to snadné,” řekla Helen Stanků Frekvenci 1.

Právě během tohoto úplňku si ale také musíme dávat pozor na zdraví, hlavně na dýchací orgány jako plíce nebo průdušky, které jsou hodně citlivé. Úplněk v Blížencích může přinést i nervové napětí a může vést až k vyčerpanosti. “Proto šetřete mozek a vyhněte se náročným činnostem,” radí Stanků.

 

Nejjasnější úplněk

Už v předchozích dvou měsících rozzářily noční oblohu superúplňky, ten listopadový přitom zářil nejvíc. Měsíc byl 14. listopadu nejblíž Zemi od roku 1948.

Zprávy - další články

Doporučujeme