Prodáváte přes bazar? Nikdy nedávejte údaje platební karty zájemci, upozorňuje kriminalista

20. října 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Michal Ihnát. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl major, vedoucí pražské hospodářské kriminality Michal Ihnát. Ten v rozhovoru popsal aktuálně nejčastější finanční podvod, kdy se někdo vydává za falešného bankéře a policistu. Také prozradil, jak správně postupovat v případě, když něco prodáváme na internetových bazarech.

Počty okradených lidí skrze maily a jiné internetové podvody podle Ihnáta neustále rostou. “Škody jsou velmi vysoké.” Nejvíce zranitelní jsou podle odborníků senioři. To podle kriminalisty není pravda. “Jde to napříč populací. Přes lidi ve středním věku, po ty starší. Statistiky ukazují, že věk není rozhodující,” dodal.

Pozor na falešné duo bankéř a policista

Stále častěji dochází k tzv. spottingu.“To znamená, že podvodník skrývá svoji telefonní identitu za identitu skutečné banky,” říká Ihnát s tím, že vždy, když slyší o nějakých bankovních podvodech na občany, tak se mu okamžitě zvedá tlak. Populární jsou mezi podvodníky případy, kdy vás kontaktuje rádoby banka respektive její bankéř, který se identifikuje všemi možnými způsoby. “Pošle vám své identifikační číslo, kartičku z banky, volá vám z čísla banky.” Podvodník pak po vás chce různé informace, které nakonec vyústí k otázce, jestli jste si žádali například o úvěr. Ze začátku poškozeného nenapadne, že jedná s podvodníkem. “K ničemu vás nenutí, nenabádá. V podstatě vás jen psychicky připravuje na to, že jste se mohli stát, nebo spíše jste se stali obětí trestného činu a že někdo uvnitř banky bude chtít zneužít vašich údajů a odčerpat vaše finanční prostředky,” popisuje kriminalista. Následně vás kontaktuje policie, která je falešná, ale to mnoho lidí není schopno v daný moment odhadnout. “Telefonní číslo je skutečně navedeno na krajské ředitelství hl. města Prahy. Nasazený policista vám vysvětlí situaci, a to vyústí k tomu, že s ním začnete spolupracovat na odhalení nepoctivého bankovního úředníka.” Ve většině případů pak postižení lidé jdou do banky, vyberou veškeré úspory a ještě si vezmou úvěr. Všechny finanční prostředky pak podle pokynů falešného policisty vložíte na tzv. zabezpečený kryptoměnový účet Policie ČR,” dodal major. Šance na to, že se vám peníze vrátí je velmi malá. “Je téměř nulová, ale my se samozřejmě nevzdáváme.”

Lidé by vždy měli přemýšlet nad svým jednáním racionálně. Zejména v případě, když po vás někdo v rámci telefonního hovoru žádá citlivé údaje. Pokud vám volá někdo z banky a osloví vás s tím, že je nějaký problém, tak máte svou banku, kam jste zvyklí chodit, i svého bankéře a prostě jděte do banky. Pokud vám tam potvrdí, že s tím banka nemá nic společného, jděte na policii. Nenechte se ovlivnit přes hovor,” radí Ihnát.

Prodáváte přes bazar? Nikdy nedávejte údaje platební karty zájemci

Podvody na internetových bazarech jsou stále aktuálním tématem. “Je bohužel spousta lidí, kteří na tento typ podvodu naletí a přijdou – ne vždy – o veškeré finanční prostředky, které mají na účtu,” říká kriminalista. Způsob podvodů je neustále stejný. “Jakékoliv zboží, které už nepotřebujeme, chceme se ho zbavit, inzerujeme na bazarových portálech. Zpravidla obratem jsme kontaktováni potencionálním zájemcem téměř vždy přes aplikaciWhatsApp,” popisuje Ihnát.

Poté si s vámi zájemce píše a jeho jediným cílem je z vás dostat údaje z platební karty. “Baví se s vámi o tom, jakým způsobem bude zboží doručeno. Nabídne vám odkaz na stránky přepravní společnosti, která vás vyzývá, abyste vložili údaje své platební karty a následně jako ověření zadáte i pin, což je fatální chyba,” uvádí major. Doporučuje tedy, abyste si vždy se zájemcem zatelefonovali a domluvili spíše osobní předání zboží. Popřípadě mu máte dát maximálně číslo účtu a kód banky. Pokud bude po vás vyžadovat platbu, tak vy musíte chtít jeho účet, kam mu pošlete peníze. “Je absolutně nemyslitelné, když něco prodávám, abych dával údaje své platební karty,”uzavřel vedoucí pražské hospodářské kriminality Michal Ihnát.

Zprávy - další články

Doporučujeme