Jan Pirk: Nový prezident nesmí tíhnout k Rusku. Patříme do demokratické společnosti

19. října 2022·Zprávy·Redakce

Jan Pirk. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu na Frekvenci 1 byl kardiolog a nový senátor za Prahu 10 Jan Pirk. V rozhovoru prozradil, jaké jsou jeho plány ve funkci senátora, na co se chce zaměřit a co se mu již podařilo. Dále se vyjádřil ke svým svérázným názorům ohledně covid-19 a nastínil, jak si představuje nového prezidenta České republiky.

Do Senátu se těší

Profesor Jan Pirk se do Senátu velice těší. “Je to pro mě veliká výzva. Naskýtá se mi možnost, abych své celoživotní zkušenosti ze zdravotnictví uplatnil v celospolečenském měřítku. Pokud se mi to podaří, budu strašně rád. Nabídky vstoupit do Senátu jsem měl už dřív od samotného zakladatele Top 09 Karla Schwarzenberga. Pak ale pochopil, že jsem 30 let šéfoval kardiocentru, které mělo 550 zaměstnanců. Nezbýval mi tedy čas. Od roku 2021 jsem řadový chirurg, kterému zůstala jen povinnost starat se o pacienty, což je to nejhezčí. Nastal tedy čas, abych zkusil zkušenosti ze zdravotnictví uplatnit,” říká natěšený profesor Pirk a dodává, že s operováním zatím nekončí, ale ten čas přijde a nyní se chce zaměřit na organizaci zdravotnictví a pohotovostních služeb, spolupráci mezi jednotlivými nemocnicemi apod.

Vem dědu na fotbal

Jeho velkým cílem v Senátu je začít u dětí a navrátit je ke zdravému životnímu stylu. “Je staré pravidlo, které říká: Mládí rozhoduje o tom, jaké bude stáří. Pokud tedy mají děti radost z pohybu, radost ze hry, z přírody… Znamená to, že budou mít spokojené stáří a budou se moci hýbat i v seniorském věku. Od dětí se tedy musí začít,” říká nový senátor Jan Pirk. “Ve středním věku je to pak organizace celé péče o zdraví, preventivní medicína. A pro seniory se mi již podařilo zrealizovat se Slávií první program Vem dědu na fotbal, kdy lidé nad 63 let na vybraná utkání, na kterých není takový nával, mohou přijít zadarmo. Takže v době, kdy se všechno zdražuje, Slavie poskytne tuto možnost,” pokračuje profesor ve výčtu svých plánů.

Co může udělat senátor proto, aby se děti více hýbaly, sportovaly a byly tak zdravé? “Tak legislativní úpravy trvají velmi dlouho, ale zjistil jsem, že senátor, ředitel gymnázia J. Keplera, Jiří Růžička už to vymyslel a na Praze 6 už to začíná fungovat. Hodiny tělocviku vedou trenéři a každý měsíc učí trenér jiného sportu – volejbalu, florbalu… Děti tak poznají deset různých sportů a já bych to rád rozšířil i na Prahu 10. Paní učitelka na prvním stupni, která učí všechno, nebývá v tělocviku tolik zdatná, jako trenér, přestože si učitelů velice vážím. Děti by tak poznaly, co za sport je baví a trenéři by mohli vybírat do svých klubů talenty,” popisuje jasné plány kardiochirurg a nový senátor Jan Pirk.

Jsou však i celostátní záležitosti jako například digitalizace a propojení počítačových systémů všech nemocnic, kterým by se chtěl profesor věnovat. V tom nám může být příkladem Izrael. Tam je to dotažené k absolutní dokonalosti,” říká lélař.

Pacient se nemá děsit

V covidové době byl pan profesor některými lidmi považován za někoho, kdo zlehčuje covidové onemocnění a někým byl označován i za dezinformátora“Já bych chtěl především říct, že pro mě je covid skončená věc. Jde o virus, který byl nový, teď tu je a bude s námi dál. Snažil jsem se razit zásadu, že pacient se nemá děsit. Má se mu dávat naděje a důvěra, že lékaři vědí, co mají dělat, a že mu pomůžou. Tady se děl přesný opak. Stres je naprosto špatná reakce pro stonání. Snižuje obranyschopnost člověka a pacient se pak nesnaží bojovat. Já jsem se jen snažil o to, aby pacienti věděli, že je to blbá nemoc, ale aby nebyli vyděšení,” vysvětluje Jan Pirk svůj tehdejší postoj.

Pod diktátorem se nám nikdy nežilo dobře

Na otázku, jaký by měl být příští prezident České republiky odpověděl: “Prezidentem by měl být člověk, který má jasný program, jak nás zachovat v Evropě a netíhnout k velkému bratru (Rusku), protože my historicky patříme do demokratické společnosti, nikoliv do diktátorského režimu. Pod diktátorem se nám nikdy dobře nežilo,” má jasno host Press klubu Frekvence 1 Jan Pirk.

Zprávy - další články

Doporučujeme