První máj v Praze: Do ulici vyrazí politici i demonstranti. PŘEHLED

28. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Politické strany a hnutí pořádají 1. května v Praze tradiční setkání s voliči. ODS bude na Petříně, ČSSD na Střeleckém ostrově a KSČM na Výstavišti. Ohlášen je také pochod Bloku proti islamizaci (BPI) z Letné kolem úřadu vlády na náměstí Jana Palacha.

V 9:45 ráno se sejdou na výstavišti u Křižíkovy fontány příznivci komunistické strany. Ve 13:00 začíná setkání ODS u horní stanice lanové dráhy na Petříně a ČSSD na Střeleckém ostrově.

Průvod BPI začne projevy na Letné ve 14:00. Hnutí v tiskové zprávě uvedlo, že součástí průvodu bude “zajatec islámského státu v kleci”. Ve stejnou dobu se sejdou v parku před hlavním nádražím v Praze příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Připomíná generální stávku amerických dělníků 1. května 1886, kteří bojovali za zkrácení pracovní doby na osm hodin denně, a následné násilné potlačení protestů. Už v roce 1890 se demonstrace za práva pracujících uskutečnily po celém světě, včetně mnohatisícového shromáždění dělníků na Střeleckém ostrově. Tuto historii připomíná setkání anarchistů, kteří z Palackého náměstí vyrazí v 14:00 právě na tento ostrov.

Loni se při oslavách 1. května v Praze střetli příznivci DSSS s průvodem anarchistů. Účastníci obou akcí na sebe křičeli a vzduchem létaly lahve, kelímky, dlažební kostky a kameny. Zraněni byli tři policisté a dva účastníci akcí, jeden muž byl zadržen kvůli napadení policisty.

Zprávy - další články

Doporučujeme