Robert Plaga: Školy si v preventivním testování vedou velmi dobře

3. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ministr školství Robert Plaga (ANO). Foto: ČTK

Děti se ve středu vydaly po prázdninách a po několika měsíční distanční výuce zpátky do školních lavic. S tím začalo i preventivní testování dětí na koronavirus. Jak to dopadlo, a proč se Ministerstvo školství rozhodlo zredukovat některou učební látku? To Frekvenci 1 prozradil ministr školství Robert Plaga.

Úplné výsledky testování žáků po návratu do škol zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví v pátek ráno. Podle Roberta Plagy, ministra školství, si ale školy vedou velmi dobře. “Mám informace od jednotlivých škol z okruhu ředitelů, se kterými konzultujeme ta jednotlivá opatření,” popisuje.

Našlo se pár rodičů, kteří testování odmítli. “Žák potom může v té škole navštěvovat prezenční výuku, ale musí mít ochranu úst a nosu po celou dobu vyučování, a co se týká nějaké konzumace jídla, tak tam musí být odstup od těch ostatních dětí,” uvedl Plaga. Pokud odmítnou i tuto variantu, tak přichází v úvahu to, že dítě následujících 14 dnů, kdy probíhá screening ,do školy nepošlou.

Přesto Plaga prosí rodiče, aby byli zodpovědní. “I vůči těm ostatním dětem, kteří do školy chodí a aby tímto pomohli celé společnosti,” doplnil. “Samozřejmě, že společnost je rozdělená po těch osmnácti měsících a mě mrzí, že mezi učiteli, kteří by měli skutečně být těmi průvodci, nejenom vzdělávání, ale i dodržování pravidel, se najdou učitelé, kteří to odmítají,” řekl ministr.

Ministerstvo přikročilo k redukci učební látky

Koronavirus vedl k tomu, že některá látka, která byla v osnovách navíc se musela odstranit. “Zároveň jsme odstartovali Národní plán doučování, který je na několik let a jeho součástí je detailní zmapování potřeby žáků, u kterých hrozí vzdělávací neúspěch a těm směřovat podporu doučování a samozřejmě ruku v ruce šla s tím naše doporučující metodika,” popsal Plaga. Podle něj nejde o to, aby se žáci méně naučili, ale aby se učili méně, abychom se naučili více.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme