Roman Šmucler: Nemůžete sehnat zubaře? Přejděte ke zdravotní pojišťovně, která vám ho zajistí

27. dubna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Roman Šmucler (Zdroj: Frekvence 1)

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler byl hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1. Nastínil situaci ohledně uprchlíků a zubní péče, kterou potřebují. Dále mimo jiné poradil, co dělat, když už několik let nemůžete sehnat zubaře a také, v čem tkví problém v nedostatku zubařů.

Největší zájem je o ortodoncii

Roman Šmucler tvrdil, že ukrajinští uprchlíci nebudou mít se zubní péčí v Česku problém. Podle jeho slov je z 9000 zubařů působících v České republice minimálně tisícovka původem z Ukrajiny nebo z Ruska. “Člověk se stále učí a my jsme ze situace překvapeni. Největší nátřesk je o dětská rovnátka, tedy na ortodoncii. To opravdu trochu problém je, protože jich jsou desítky tisíc a pro ortodontisty je to nával. Většinou si tuto péči však platí, protože jsou zvyklí z Ukrajiny. Naši kolegové ale ani tak nestíhají. Po registraci získají pojištění od nějaké z našich pojišťoven a získávají stejná práva. Neplatí to však právě ve stomatologii,” říká prezident České stomatologické komory a dodává, že zde máme spoustu Rusky mluvících zubařů.

Podle Šmuclera sem k nám přišlo mezi uprchlíky opravdu málo lékařů, kteří by zde chtěli pracovat na pojišťovnu. Lékaři pravděpodobně soucítí se svou zemí, takže na Ukrajině zůstali, aby tam mohli léčit. Zubařů jsou tu podle našich zpráv z terénu přibližně desítky, ale většinou nelegálně.”

Nemůžete sehnat zubaře? Změňte pojišťovnu

Na dotaz, co může člověk dělat, když už několik let nemůže sehnat zubaře, odpověděl pan Roman Šmucler následovně: “Takovým lidem se snažíme pomoct. Vždy, když byste měnili zdravotní pojišťovnu, zeptejte se, zda vám zajistí zubního lékaře. Jsou pojišťovny, které vám s tím nepomůžou a jsou pojišťovny, které vám ho zajistí. My jako komora se do toho teď chceme pořádně opřít, protože situace už je neúnosná nejen pro pacienty, ale také pro zubní lékaře, kterým neustále někdo volá, zda by ho k sobě vzali. Musíme na pojišťovny zatlačit a najít systém,” slibuje prezident stomatologické komory.

Spousta lidí si začíná hledat zubaře na pojišťovnu, aby si péči nemuseli platit ze svého. “Doba je zlá a navíc, většina stomatologie se doplácí a pacient zjistí cenu až ve chvíli, kdy sedí v zubařském křesle. Tedy ve chvíli, kdy sežene zubaře, který ho vyšetří a sdělí mu částku, kterou to bude stát, začne hledat nového. Není to tedy tak, že by lékaři nebyli. Nejsou jen třeba v takové cenové kategorii, kterou bycom si představovali. Dnes už existují srovnávače i na zubní ošetření. A vůbec není nic špatného na tom, zavolat předem do ordinace a zeptat se, kolik by to mohlo přibližně stát,” říká host Press klubu Frekvence 1 Roman Šmucler.

Zprávy - další články

Doporučujeme