Sezona běhu na lyžích je u konce. Mistry republiky na klasice jsou Novák a Janatová

25. března 2024·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Czech-ski)

Reprezentační jedničky ovládly i další den Mistrovství ČR v Horních Mísečkách, kde byla kompletně uvařena sezóna 2023/2024. Na dvou a půl kilometrový okruh zamířili v sobotu závodníci a závodnice v kategorii dospělých, juniorů, dorostenců a starších žáků. V hlavních kategoriích opět zářili Kateřina Janatová s Michalem Novákem.

Program mistrovství republiky v Horních Mísečkách doznalo před startem změn v harmonogramu. V úvodní závodní den se místo sprintu jel intervalový závod volnou technikou, v sobotu už se pokračovalo podle plánu intervalovým závodem klasicky,v neděli uzavřely sezónu štafetové závody. Díky skvělé práci pořadatelského týmu, který se staral o dobrou kondici tratí, se mohlo mistrovství uskutečnit.

Muži společně s juniory absolvovali v sobotu závod s intervalovým startem na 10 km, kdy obkroužili čtyři okruhy měřící dva a půl kilometru. Nejrychlejším mužem, který desetikilometrovou porci absolvoval byl Michal Novák, který zapsal druhý mistrovský titul ve dvou dnech. Vítězství v klasickém závodě bylo opět dominantní, na druhého Tomáše Lukeše najel téměř 27 vteřin. Na třetí stupínek se postavil devatenáctiletý reprezentant Matyáš Bauer.

Bauer, který si ve Falunu odbyl svou premiéru ve Světovém poháru, se zároveň stal juniorským mistrem republiky. Na druhé pozici se mezi juniory umístil Jiří Tuž, který letos také dostal šanci v seniorské reprezentaci. Stupně vítězů zkompletoval Jonáš Hellmich.

Ženy a juniorky absolvovaly stejnou porci kilometrů jako muži a v cíli se ze druhé zlaté medaile na MČR radovala favorizovaná Kateřina Janatová. Ženská reprezentační jednička za sebou své soupeřky nechala o více než minutu. Stříbro vybojovala Barbora Havlíčková, závodnice ročníku 2000 se letos na pár závodů opět vrátila do Světového poháru a po závodní odmlce způsobené léčbou poruchy příjmu potravy se pomalu vrací zpět na vysokou úroveň. Třetí nejlepší ženou sobotního závodu byla Tereza Beranová.

Mezi juniorkami byla nejrychlejší Anna Milerská, která navázala na páteční vítězství a potvrdila výbornou formu v závěru sezóny. Druhou pozici obsadila Eliška Bímanová, třetí příčku vybojovala Markéta Štefanová.

Republikové mistry znají i další kategorie, které se v sobotu postavily do bílé stopy. Kategorie do 18 let jela závody na 7,5 km a tato měření ovládli Kateřina Dušková a Eduard Simbartl. Zbylé kategorie absolvovaly závody na 5 km. Mezi mladšími dorostenci do 16 let si pro titul dojeli Norika Nebusová a Šimon Sucharda. V nejmladší kategorii mezi žáky a žákyněmi do 15 let zazářili především Žofie Kadlecová a Antonín Jelínek.

Program Mistrovství české republiky uzavřely štafetové závody tříčlenných družstev, které byly na programu v neděli.

Zprávy - další články

Doporučujeme