V Praze se v podvečer slavnostně rozsvítil vánoční strom

1. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto ČT24

V Praze se v podvečer slavnostně rozsvítil vánoční strom na Staroměstském náměstí, podobně se rozzáří i náměstí v dalších městech v zemi. Strom a stánky vánočního trhu na Staroměstském náměstí zdobí motivy z klasických pohádek. Pohádku o Popelce a její slavné filmové zpracování připomene hudba Karla Svobody a účast herce Pavla Trávníčka, představitele Popelčina prince. Strom se poprvé rozsvítil dnes v 16:30, znovu se tisíce světel rozzáří každou hodinu od 16:30 do 21:30 od soboty až do konce vánočních trhů.

Třiadvacetimetrový smrk, který byl na náměstí dopravený na začátku týdne, pochází z Rynoltic v Libereckém kraji. Na zahradě tamního rodinného domu rostl 61 let. Ozdoby ponesou motivy z pohádek. Pod stromem bude tradiční dřevěný betlém.

V sobotu započnou také pražské vánoční trhy. Každý den ožije Staroměstské náměstí také kulturním programem. Na pódiu se za 37 dnů konání trhů vystřídá 150 vystoupení. Na náměstí budou fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem. Novinkou letošních trhů je snaha o snížení ekologické zátěže. Kelímky, tácky a taškybudou z kompostovatelného materiálu.

Bezpečnostní opatření v centru města budou podobná těm loňským. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky přibudou betonové bloky, proti vjezdu vozidel, na Staroměstském náměstí bude změněno rozestavení těchto bloků. Na frekventovaných místech budou posíleny hlídky policie. V Česku stále trvá první stupeň ohrožení terorismem, v roce 2015 kvůli riziku Praha slavnostní rozsvěcení stromku zrušila.

V sobotu se rozsvítí vánoční strom na náměstí také například v Českých Budějovích, v neděli pak v Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Zlíně, Trutnově, Vyškově, Kolíně nebo na Pražském hradě, kde zároveň zahájí tradiční sbírku pro SOS dětské vesničky. V Brně září vánoční strom už od pátku 23. listopadu.

ŽIVĚ: Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze

ŽIVĚ: V Praze na Staroměstském náměstí se dnes rozsvítil vánoční strom. Ten letošní pochází z Rynoltic v Libereckém kraji. Smrk měří 23 metrů, do nichž rostl 61 let.

Zveřejnil(a) Zpravodajství FTV Prima dne Sobota 1. prosince 2018

Zprávy - další články

Doporučujeme