Vědci představili překvapivého pomocníka s hubnutím: Představivost!

30. září 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj Shutterstock

Vědci z Plymouthské univerzity přišli se zajímavých zjištěním. Tvrdí totiž, že nemalým spojencem v boji s nadváhou je představivost a schopnost vizualizace. Dobrovolníci, kteří si budoucí výsledky svého snažení uměli vykreslit do nejmenších detailů, shodili až pětkrát více!

Až vám příště bude někdo říkat, že nestačí o hubnutí jenom snít, ale musíte také zamakat, budete vědět, že má pravdu jenom částečně. Dřině se pochopitelně nevyhne nikdo, nová studie však ukazuje, že ani snění není úplně bez efektu.

Ve studii vědců bylo zkoumáno 141 lidí, kteří si přáli zhubnout. Část z nich podstoupila motivační rozhovory s odborníkem a část trénink představivosti, během kterého měli trénovat svou mysl.

Psychoterapeuti je například přiměli představit si citron. Nejprve v hlavě do detailu citrusové ovoce vykreslit, pak si představit, že se ho dotýkají, že ho odšťavňují na lisu a že jim kapička vystříkla do oka. Když tohle zvládli a zapojili všechny své smysly, pokračovali terapeuti dále a zapojili do hry myšlenky spojené s cílem hubnutí.

Co by dělali, kdyby zhubli, co teď nemohou? Jak by to vypadalo? Jak by se u toho cítili? Nakonec se ukázalo, že podobné myšlenky měly na účastníky ve studii překvapivě velký vliv.

Zatímco lidé, kteří absolvovali pouze motivační rozhovory, průměrně za 6 měsíců zhubli 0,74 kg, lidé s tréninky představivosti průměrně shodili 4,11 kg. V průměru navíc ztratili o 4,3 cm více, než první skupina. A jejich úspěchy zde nekončí. Po dalších 6 měsících, tedy po půl roce od skončení programu, nepřestávali hubnout.

Ve výsledku se průměrně dostali na 6,44 shozeného kilogramu. První skupina, která představivost netrénovala, přitom nabrala trošku zpět a ve výsledku vážila pouze o 0,67 kg méně, než na začátku programu.

“Je fantastické, že lidé výrazně více shodili při této intervenci. Na rozdíl od ostatních studií neposkytovala žádné rady nebo informace ohledně stravy nebo cvičení. Účastníci měli naprostou volnost ve svých rozhodnutích a byli podporováni v čemkoli, co chtěli dělat, ne jen v nějakém režimu,” uvedla Dr. Linda Solbring pro Goognewsnetwork.org.

 

Zábava - další články

Doporučujeme