Hubnutí po čtyřicítce? Jde to! Na tohle si dejte pozor

17. května 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Znáte to sami. Po čtyřicítce už si zkrátka nemůžeme dovolit všechno, co nám prošlo ve dvaceti. I v tomto věku se však dá efektivně zhubnout. Jak? Na tohle si dejte pozor!

Rádi byste shodili nějaké to kilo, ale metody z mládí už nejsou tak účinné? Nebojte se, je to naprosto normální. A nemusíte se ani bát, že byste už nikdy nezhubli. Jde to! Jen trochu jinak, než ve dvaceti…

Správné vitamíny

Pokud vás ihned napadlo, že by vám mělo stačit omezit příjem kalorií, není to tak docela pravda. Zejména ženy kolem klimakteria, tedy zhruba ve věku 45-55 let, by si měly všímat více věcí. Pouhé omezení energetického příjmu vám totiž může vysloužit akorát tak jojo efekt.

Paradoxně se mezi důležité faktory počítá i náležitý odpočinek, který organismu pomáhá načerpat novou fyzickou i psychickou sílu. Dalším bodem je samozřejmě zdravá strava, ale velmi důležitou roli hrají i často opomíjené vitamíny a další potřebné látky. Zejména vitamin B, draslík, hořčík, probiotika a omega-3 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny mají celou řadu blahodárných účinků. Podporují třeba funkci mozku či očí, snižují riziko artritidy, kardiovaskulárních chorob nebo zánětů. Pokud se chcete udržet dlouho fit, jsou proto velmi důležité. Bohatým zdrojem těchto látek jsou zejména ryby – například tuňák, losos, makrely nebo sardinky. Pokud však nejste fanouškem rybího masa, vsadit můžete i na ořechy nebo pšeničné klíčky.

Někteří odborníci doporučují užívat omega-3 mastné kyseliny i jako doplněk stravy ve formě tablet, protože jich často ve stravě přijímáme příliš málo. To samé platí i pro vitamín D.

Pravidelný režim

Není to žádná novinka, ale s věkem je čím dál důležitější pravidelný režim. A netýká se to jen pravidelného a zdravého stravování. Naše tělo velmi ocení, pokud se naučíme usínat a vstávat ve stejnou dobu, v podobnou dobu se věnovat cvičení a tak dále. Někteří z nás si to kvůli práci ve směnném provozu nemohou dovolit a jejich zdraví tím pochopitelně trpí. V takové situaci je důležité dělat alespoň to málo, co člověk může.

A v neposlední řadě je samozřejmě stále důležitý pohyb. Ani s příchodem prvních vnoučátek nezapomínejte na potřeby svého těla a pravidelně si lehce zacvičte. Nemusí přitom jít o žádnou dřinu v posilovně. Bohatě postačí svižná procházka, jóga nebo plavání.

Životní styl - další články

Doporučujeme