Vít Rakušan obhájil post předsedy hnutí STAN

23. července 2022·Zprávy·ČTK

Vít Rakušan. (Foto: Profimedia)

Ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan dnes podle očekávání obhájil post předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Hlasovalo pro něj 292 z 305 přítomným delegátů mimořádného sněmu v Hradci Králové. Hlasovací lístek odevzdalo 297 delegátů. Na prvního místopředsedu Starostů a nezávislých pak s úspěchem kandidoval Rakušanův favorit, poslanec Lukáš Vlček. Jan Farský a Pavel Čížek se nominací vzdali.

Rakušan ČTK řekl, že svůj mandát považuje za silný. “Jsme v těžké době, delegáti mi dali důvěru s tím něco udělat. Je třeba říct, že nebyl protikandidát. Ta síla je samozřejmě velká, ale dá se mluvit o tom, zda skutečně si všichni přejí, abych to byl já, nebo se do toho nikomu nechce,” konstatoval. Zatímco jméno prvního místopředsedy zmínil, další složení úzkého vedení hnutí chce nechat na delegátech. Celkem jich bude mít STAN čtyři.

V čele STAN stojí Rakušan od dubna 2019. Protikandidáta v dnešní volbě neměl. Narychlo svolaným sněmem reaguje STAN mimo jiné na korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Hnutí STAN na dnešním mimořádném sněmu obmění velkou část vedení. Nové předsednictvo získá mandát na dva roky.

Rakušan už před zahájením sněmu uvedl, že by si bývalého starostu Pacova Vlčka přál jako prvního místopředsedu pro jeho manažerské schopnosti. Zmínil i jeho odhodlání vzdát se některých funkcí ve Sněmovně. Další kandidáty na řadové místopředsedy Rakušan zatím nepodpořil. Plánuje, že si rozdělí agendu podle svých dispozic. Chce, aby se jeden místopředseda věnoval přímo vedení kanceláře STAN, další by měl být odpovědný za komunikaci s regiony a veřejností, další za ekonomické zázemí.

Zprávy - další články

Doporučujeme